Erişilebilirlik

Kerry: Işid'le Mücadele Hızlanmalı


John Kerry ve BAE Prensi Muhammed Bin Zeyid
John Kerry ve BAE Prensi Muhammed Bin Zeyid

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Amerika’nın IŞİD’le mücadelesinin daha hızlı ilerlemesini istediğini, ancak Başkan Obama’nın hangi yolda ilerleneceğine karar vermesi gerektiğini söyledi

Kerry, IŞİD’le mücadele için Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri yetkilileri ile görüştüğü Abu Dabi’de açıklama yaptı.

IŞİD’e karşı 3 kollu bir stratejiden bahseden Kerry, bu stratejinin askeri operasyonlar, bölgesel istikrar ve mülteci krizinin çözümü için diğer ülkelerle işbirliği ve Suriye’de siyasi çözüm için Viyana’da 3’üncü bir diplomatik zirve içerdiğini söyledi.

Kerry açıklamasında, Viyana’daki diplomatik süreci canlandırmak için son derece yoğun çalıştıklarını belirtti.

Bu ay içinde dışişleri bakanları ve diğer yetkililer Viyana’da, Suriye hükümeti ve muhalefet yetkilileri, Ocak ayında, Birleşmiş Milletler’in gözetiminde bir araya getirme kararı almıştı.

Toplantıya katılan yetkililer, 6 ay içinde Suriye’de kapsayıcı ve güvenilir bir hükümet kurulmasına destek verirken, 18 ay içinde de serbest ve adil seçimler yapılması çağrısında bulunmuştu.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri bakanı Abdullah bin Zeyid, yaptığı açıklamada Kerry ile son derece yararlı bir görüşme yaptıklarını belirtti.

BAE hem Viyana’da yapılan Suriye görüşmelerinde, hem de Amerika’nın IŞİD’e karşı düzenlediği hava operasyonlarında yer alıyor.

Kerry ayrıca Prens Şeyh Muhammed Bin Zeyid ve Suudi Dışişleri Bakanı Adil El Cübeyr’le görüştü.

Görüşmeler Paris’teki IŞİD terör saldırıları sonrasında gerçekleşti. Belçika başkenti Brüksel’de hayatı felç eden terörle mücadele operasyonları sürüyor.

NBC televizyonunda bir programa katılan Kerry, IŞİD’i yenme stratejisinin her gün geliştiğini söyledi.

Kerry, “DAEŞ’e karşı birleşen tüm bu uluslarla birlik içinde, bu grubu yeneceğimizden hiçbir kuşkum yok” diye konuştu.

Washington’da Başkan Yardımcısı Joe Biden, IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyondaki 65 ülkenin üst düzey temsilcileriyle koalisyonun elde ettiği ilerlemeyi ve çalışmaların nasıl genişletilebileceğini görüştü. IŞİD’e karşı koalisyon bir yıl önce oluşturulmuştu. Koalisyonda AB üyeleri, Asya, Afrika ve aralarında BAE ve Irak’ın da olduğunu Ortadoğu ülkeleri bulunuyor.

İsrail- Filistin Gerginliği Sürüyor

John Kerry, Abu Dabi’den sonra İsrail’de Başbakan Benjamin Netanyahu ve Filistinli lider Mahmut Abbas’la, iki toplum arasında artan şiddet olaylarını görüşecek.

Son iki ayda şiddet olaylarında en az 18 İsrailli ve 80 Filistinli öldü.

Brookings Enstitüsü Ortadoğu uzmanı Khaled Elgindy, Kerry’nin ilerleme sağlamasının, son derece sağcı ve yerleşimcileri savunan bir tavır içinde olan İsrail hükümetinin varlığı göz önünde bulundurulduğunda zor olduğunu söyledi.

Filistinliler, Yahudiler’in Mescid-i Aksa yakınlarına yerleşmesinden ve İsrail hükümetinin işgal altındaki topraklarda daha fazla yerleşim bölgesi inşasına yönelik kararı nedeniyle kızgın.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin her iki tarafa itidal çağrısı yapması bekleniyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG