Erişilebilirlik

Kerry: ‘IŞİD’in Uygulamaları İğrenç'


Küresel Terörle Mücadele Formu (GCTF) toplantısı Dışişleri Bakanı John Kerry ve Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu'nun eş başkanlığında dün New York’ta yapıldı. Toplantıya 29 üye ülkenin dışişleri bakanları ile Avrupa Birliği temsilcisi katıldı. Toplantının ardından Dışişleri Bakanı John Kerry ile Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ortak bir açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’in gençleri kadın tacizine yöneltmesi, tecavüzleri teşvik etmesi, seks köleleri yaratması, rehineleri dizlerinin üzerine çöktürüp sırayla kafalarına kurşun sıkması veya kafalarını kesmesi, Ürdünlü pilotu diri diri yakması gibi iğrenç uygulamalarının bir savaş taktiğinden öte örgüte bağlı teröristlerin hayat tarzı olduğunu söyledi.

Kerry, Suriye’nin yanı sıra dünyanın birçok yerinden özellikle de Ortadoğu’da artan şiddet yüzünden insanların acı çektiğini, artan şiddet olaylarıyla mücadelenin devletlere büyük bir yük getirdiğini, IŞİD’in yanı sıra El Kaide, El Shabab, Boko Haram, Lazkar-ı Tayyiba ve benzer terör örgütlerinin başta IŞİD olmak üzere şiddeti körükleyen terör örgütlerinden bazıları olduğunu belirterek ‘’Bu örgütler bir şey inşa etmiyorlar, önlerine geleni yakıp yıkıyorlar’’ dedi.

‘Mülteci Olmalarının Önüne Geçmeliyiz’

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Mültecilere yalnızca para yardımı yaparak yardımcı olamayız. Mültecilerin öncelikle mülteci olmalarının önüne geçmeliyiz, evlerini, sevdiklerini terk etmemeleri için bir şeyler yapmak zorundayız. Onları kaçmaya iten nedenleri ortadan kaldırmak zorundayız’’ dedi.

Terörle Küresel Mücadele

John Kerry, terörle mücadele etmek için küresel ve yerel olarak hareket etmenin önemini vurguladı, ‘’Her birimizin bu konuda sorumluluğu olduğu gibi yapabileceği bir şeyler olduğunu da bilmeliyiz” diye konuştu. Terörle mücadelede insan hakları ihlali yapılmaması gerektiğini aktaran Kerry, birlikte hareket ederek şiddet içeren aşırılıkları suç sayma, sınırların güvenliği, bilgi paylaşımı ve yabancı teröristlerin geçişlerini frenlemek gerektiğine dikkat çekti.

’Terör Sınırları Tehdit Ediyor’

Dışişleri Bakanı Kerry ile birlikte açıklama yapan Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, terörün hem büyüdüğünü hem de tüm çabalara rağmen sınırları tehdit eder hale geldiğini belirterek terörizmle mücadele etmek için kurulan bu forumun amacının yükselen terör tehdidine karşı önemli ve kalıcı çözümler bulup bu konuda ortak hareket edilmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Türkiye'nın karşı karşıya olduğu terör tehdidinin yalnızca ülke içinden değil aynı zamanda bölgesel ve uluslararası köklerden kaynaklandığını belirten Sinirlioğlu, ‘’Türkiye teröre karşı ön cephede mücadele veriyor‘’ dedi. Türkiye’de teröre karşı üç farklı ve ayrı cephede mücadele verildiğini belirten Sinirlioğlu, DHKP/C, etnik kökene dayanan PKK ve din istismarına dayalı IŞİD, El-Kaide, El- Nusra ile farklı cephelerde mücadelenin sürdürüldüğünü söyledi.

Terörün Radikalleşme Süreci

Bakan Sinirlioğlu, Amerika ile birlikte toplantıya, terörün radikalleşme sürecini analiz ederek alınan karşı önlemlerdeki boşlukların giderilmesi için bir rehber hazırlanmasını ve buna akademik topluluğun destek vermesini içeren bir de tasarı sunduklarını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG