Erişilebilirlik

Kerry: ‘İki Devletli Çözüm Ciddi Tehlike Altında’


Kerry: ‘İki Devletli Çözüm Ciddi Tehlike Altında’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:37 0:00

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail-Filistin meselesinde iki devletli çözümün ciddi tehlike altında olduğunu söyledi.

Kerry, Dışişleri Bakanlığı’nda bir saati aşan konuşmasında, Amerika’nın geçen hafta BM Güvenlik Konseyi’nde İsrail yerleşimlerini kınayan kararı veto etmeme kararını savundu.

BM’deki oylamanın, “iki devletli çözümü muhafaza etmekle alakalı” olduğu görüşünü dile getirerek, İsrail’in Amerika’ya yönelttiği ihanet suçlamalarını reddeden Kerry, Obama yönetimi olarak İsrail’in güvenliğine daha önceki tüm yönetimlerden daha fazla destek sağladıklarını kaydetti.

Kerry, BM’deki oylamaya ilişkin tercihinin Amerika’nın değerleri ve politikalarıyla uyumlu olduğunu da ifade etti.

Amerika’nın oylamada veto tercihini kullanmayıp çekimser kalmasına, İsrailli liderlerin yanı sıra Amerika’da da bazı Demokrat ve Cumhuriyetçi Kongre üyeleri tepki göstermiş, Amerika’yı köklü müttefiki İsrail’in arkasında durmamakla eleştirmişti.

Kerry, “Dostlar birbirlerine açı gerçekleri söylemeli ve dostluklar karşılıklı saygıyı gerektirir” diyerek, statükonun “hiç kimsenin çıkarına olmayan ve çoğu kişinin istemediği” tek devletli çözüme doğru ilerlediğini savundu.

Konuşmasında yeni bir plan ya da öneriler sunmayan Kerry, iki devletli çözüm umutlarının korunması gerektiğine yönelik vurgular yaptı ve bunun iki tarafın barış içinde yaşamasının tek yolu olduğunu belirtti.

Kerry, “Temel gerçek şu: eğer seçim tek devletse İsrail ya Yahudi ya da demokratik olur ama ikisini birden olamaz” ifadesini kullandı.

İsrail’deki koalisyon hükümetinin ülke tarihindeki “en sağcı” koalisyon olduğunu görüşünü dile getiren Kerry, yeni yerleşim faaliyetlerinin İsrail’in güvenliğine katkıda bulunmadığı gibi çözüm umutlarını da zorlaştırdığını söyledi.

Kerry, İsrail’in tek devletli çözümü getiren politikalar izlemesi halinde Arap dünyasıyla gerçek anlamda bir barışa asla ulaşamayacağı uyarısında bulundu.

Netanyahu: “Kerry’nin konuşması derin hayal kırıklığı”

Kerry’nin konuşmasının ardından İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu kameraların karşısına geçti.

Netanyahu, Kerry’nin konuşmasını derin hayal kırıklığı yarattığını söyledi. İsrail Başbakanı, “Çok büyük zarar verebilecek yanlış politika yüzünden sarsılacak değiliz. İsrailliler yabancı liderler tarafından barışın önemini öğrenecek değil” ifadelerini kullandı.

Netanyahu, Kerry’nin konuşmasını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İsrail’in yerleşim birimleri inşası karşıtı kararı ile kıyasladı ve konuşmanın karar kadar dengesi olduğunu söyledi.

Netanyahu, Kerry’nin konuşmasının büyük bölümünde barış olmamasından İsrail’i sorumlu tuttuğunu iddia etti. İsrail Başbakanı bununla birlikte İsrail’in Filistinliler ile doğrudan görüşmelerle barışa hazır olduğunu belirtti. Benyamin Netanyahu, Trump yönetimi ile çalışmayı dört gözle beklediğini de kay

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG