Erişilebilirlik

Kerry: ‘Gülen Hakkında İddia Değil Kanıt Sunun’


John Kerry
John Kerry

ABD Dışişleri Bakanlığı, Washington’da Irak’a yardım konferansına ev sahipliği yaptı. Dışişleri Bakanı John Kerry’nın yanı sıra, Almanya, Hollanda, Kanada, Kuveyt ve Japonya dışişleri bakanlarının katıldığı konferansın ardından basın toplantısı düzenlendi.

Gazetecilerin gündeminde ise Irak değil Türkiye’de başarısız darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmeler vardı. John Kerry, Fethullah Gülen’in iadesiyle ilgili Washington’ın resmi duruşunu tekrarladı, “Sürekli söylüyoruz, bizim hukuk sistemimizde ve standartlarımızda, suçluların iadesi sıkı şartlara bağlıdır ve kanıt gerektirir,” dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile 36 saatte 4 telefon görüşmesi yaptığını da söyleyen Kerry Türk hükümetine “Bize iddia göndermeyin, kanıt gönderin” diye seslendi.

John Kerry, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Fethullah Gülen ile herhangi bir teması olup-olmadığı sorusuna ise, bunun uygunsuz olacağı yanıtını verdi. Kerry, “Dışişleri Bakanlığı’ndan kimse Gülen ile temasta değil, bunun için bir neden yok, temas olmamalı. Adalet Bakanlığı üzerinden yürüyen yasal bir prosedür varsa bu uygun düşmez,” diye konuştu.

Basın toplantısında, Türkiye’de darbe girişimi sonrası yaşanan görevden almalar ve tutuklamaların aşırıya kaçıp-kaçmadığı da soruldu. ABD Dışişleri Bakanı, “Aşırı olup-olmadığını bilemiyoruz zira elimizde kanıt yok” demekle yetindi.

John Kerry, İncirlik Üssü’ndeki elektrik kesintisinin sürdüğünü ancak Türk yetkililerin ABD Büyükelçisi’ne sorunun birkaç gün içinde çözüleceğini ilettiğini söyledi.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG