Erişilebilirlik

Kerry: ‘Dinleme Konusunda Aşırıya Kaçtık’


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry
Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry

Dışişleri Bakanı John Kerry, Amerika’nın dinleme faaliyetlerinin bazı durumlarda aşırıya kaçtığını söylerken, bir daha olmayacağı konusunda söz verdi

Dışişleri Bakanı John Kerry, Amerika’nın dinleme faaliyetlerinin bazı durumlarda aşırıya kaçtığını söylerken, bir daha olmayacağı konusunda söz verdi.

Kerry’nin, Perşembe günü Londra’da video konferans aracılığıyla katıldığı toplantıdaki bu konuşması, Amerikalı yetkililerin dinleme skandalı konusunda yaptığı en üst düzey açıklama özelliği taşıyor.

Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin aralarında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in de bulunduğu müttefiklerinin geçmişte cep telefonlarını dinlediği yönünde son dönemde çıkan haberler Washington ve müttefikleri arasında gerginliğe yol açmıştı. Haberlerin kaynağı olarak Ulusal Güvenlik Dairesi eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgeler gösteriliyordu.

Amerikan Senatosu’nun İstihbarat Komisyonu, hükümetin elektronik dinleme programları üzerindeki kontrolleri sıkılaştıran ve Ulusal Güvenlik Dairesi'nin toplayabileceği Amerikalıların telefon kayıtlarının sayısını azaltan bir tasarıyı kabul etti.

Tartışmanın sınırları genişleyerek Asya’ya da ulaştı. Endonezya, Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin Tayland, Vietnam, Çin ve Doğu Timur’u da kapsayan küresel dinleme faaliyetlerini yürütmek için Avustralya'nın Jakarta Büyükelçiliği'ni merkez olarak kullandığı iddiaları üzerine Avustralya Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Basında yer alan haberlerde ayrıca Jakarta’daki Amerika Büyükelçiliği’nin Cumhurbaşkanı Susilo BamBang Yudhoyono’nun da aralarında Endonezyalı liderleri dinlemek için kullandığı iddia edildi. Büyükelçilik binalarında dinleme faaliyetleri için kullanılan tele kulak malzemeleri bulunduğu savunuldu.

Avustralya'daki bir konferansta konuşan Endonezya Dışişleri Bakanı Marty Natalegawa, iddiaların kaygı verici ve kabul edilemez olduğunu ifade ederek, bu tür dinlemelerin ilişkilere zarar verdiğini söyledi.

Son olarak internet arama motorları Google ve Yahoo'nun veri merkezleri arasındaki bilgileri ileten fiber optik kablolardaki tüm veri akışını kopyaladıkları yolundaki haberlere, internet devleri büyük tepki gösterdi.

Google’dan yapılan yazılı açıklamada “Hükümetin veri merkezlerimizdeki trafiğe müdahale ettiğine ilişkin iddialardan büyük rahatsızlık duyuyoruz. Google ve Yahoo’nun iletişim ağlarını izleme yetkisi yoktur" ifadesi kullanıldı.

Amerika Ulusal Güvenlik Dairesi’nin uluslararası kurumlar ve liderleri dinlediği iddialar, medyada art arda yayınlanan haberlerde ortaya atıldı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG