Erişilebilirlik

Kerry Berlin'de Ekonomi ve Suriye'yi Görüştü


ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları Suriye'yi görüşmek için Berlin'de buluştu
ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları Suriye'yi görüşmek için Berlin'de buluştu
Avrupa, Türkiye ve Ortadoğu'yu kapsayan ziyaretlerine İngiltere'den başlayan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'in ikinci durağı Almanya'nın başkenti Berlin oldu.
John Kerry meslektaşı Guido Westerwelle ile bir araya geldi.

İki bakan üç saate yakın süren zirvesinde arada yapılan basın toplantısında Westerwelle, görüşmelerinin ana konularının ABD ile AB arasında planlanan serbest ticaret anlaşmasının ve Suriye'deki son durum olduğunu açıkladı. Serbest ticaret anlaşmasını her iki tarafın da çıkarı olarak niteleyen Westerwelle, bu anlaşmayla son derece geniş bir ekonomik alan yaratılabileceğini ve istihdamda büyük artış olacağını öne sürdü. Westerwelle, ticaret anlaşması için ön hazırlıkların sürdüğünü ve muhtemelen 2013 yazında masaya oturabileceklerini de duyurdu.

Obama yönetiminin Avrupa'yla, özellikle de Almanya ile ilişkilerini geliştirmek niyetinde olduğunu vurgulayan Kerry, bu bağlamda serbest ticaret önerisine çok olumlu yaklaştıklarını ve müzakerelerin en kısa zamanda başlamasını umut ettiklerini söyledi.

Suriye krizinin diplomatik yolla çözülmesini umut ettiklerinin altını çizen her iki bakan Perşembe günü Roma'da yapılacak ‘Suriye Dostları' toplantısını son derece önemli olarak tanımlarken, bu toplantının sadece konuşmak için değil, önemli kararlar almak için yapılacağını duyurdu. Kerry, Suriye'deki çatışmalar konusunda Almanya'nın Türkiye'ye Nato kapsamında konuşlandırılan Patriot füze sistemine askeri birliklerle destek vermesini çok önemli bir katkı ve tavır olarak niteledi. Bir soru üzerine İran'ın nükleer programına da değinen Kerry, bununla ilgili Kazakistan'ın Almatı kentinde başlayan yeni uluslararası görüşmelerin sonucunu beklemenin doğru olacağını söyledi.

John Kerry Westerwelle ile basın toplantısında gençlik yıllarının bir bölümünü geçirdiği Berlin'e ABD Dışişleri Bakanı olarak dönmekten büyük gurur duyduğunu da sözlerine ekledi. Babası o dönemde diplomat olan Kerry'in 1950'li yıllarda yaşadıkları Batı Berlin'de okula gittiği ve hala çok iyi Almanca konuştuğu biliniyor.

Kerry'in Berlin'deki ikinci adresi ise Federal Başbakanlık Binası oldu. Başbakan Merkel'le kapalı kapılar ardında yapılan görüşme öncesinde bir açıklama yapan Kerry, Almanya'nın ABD'nin en güçlü müttefiklerinden biri olduğunu ve Merkel döneminde de transatlantik ilişkilerinin yeni ivme kazandığını, Almanya'nın AB ile ABD arasındaki ilişkilerde lokomotif rolünü üstlendiğini belirtti.
Merkel ise iki ülkenin ortak değerlerle birlikte uluslararası alanda ortak ödevleri de paylaştıklarını söylerken, Afganistan, Suriye ve Ortadoğu barış sürecinde aynı çizgide olduklarını ifade etti.

John Kerry Berlin ziyareti kapsamında akşam saatlerinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de bir araya geldi. Kerry Lavrov ile dışişleri bakanı sıfatıyla ilk kez görüşürken, Rus bakanın Berlin'e sadece Kerry ile buluşmak üzere geldiği açıklandı. İki bakan arasında iki saate yakın süren görüşmenin ana maddesini Suriye oluşturdu.
Birçok uzman Suriye’deki krizin Moskova ve Washington’un bu konuda ortak bir tavır bulabilmeleri durumunda sona ereceğini görüşünde birleşiyorlar.

Görüşme ile ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, iki bakanın bir saata yakın Suriye konusu ele aldıklarını ve geçen yıl Cenevre’de varılan uzlaşmanın yaşama geçirilmesini hedeflediklerini duyurdu. Cenevre'de yapılan Suriye toplantısında, ABD ve Rusya ile katılımcı ülkeler Suriye'de barış için geçiş hükümetinin kurulması konusunda görüş bildirmiş ancak bunda kimin yer alacağı konusu netleştirilmemişti.

Rus delegasyonundan yapılan açıklamada ise, Moskova'nın Suriye'de yaşanan sorunun Suriye içinde çözülmesinden yana olduğu tekrarlanırken, muhalefet ile Esad yönetimi arasında önkoşulsuz görüşmelerin başlaması gerektiğini de ifade edildi.
Kerry-Lavrov buluşmasını değerlendiren diplomatik yorumcular, Suriye konusunda Esad yönetimini destekleyen Moskova'nın bu konudaki stratejisinde yeni bir yaklaşım olmadığı ve Kerry'nin Rus meslektaşını ikna çabalarının sonuçsuz kaldığını görüşünde.

Öte yandan John Kerry'nin Roma'daki temaslarının ardından 1 Mart Cuma günü Türkiye'de olması bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Türkiye’nin ardından sırasıyla Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirliklerine de gidecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG