Erişilebilirlik

Kerry Barış Süreci İçin Hala Umutlu


Kerry Barış Süreci İçin Hala Umutlu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry İsrail-Filistin barış sürecini yeniden başlatmak için “sessizce” çalıştığını söylüyor. Ancak Kerry yeni İsrail yerleşim birimleri dahil geçen yılın başlarında görüşmelerin çökmesine neden olan aynı sorunlarla karşı karşıya

Batı Şeria’da Amerikan vatandaşı bir Filistinli’nin öldürülmesi üzerine İsrail askerleriyle çatışmalar ve Doğu Kudüs’te inşası planlanan yeni İsrail yerleşim birimleri tartışmaları yaşanırken barış görüşmelerinden söz etmek hiç de umut verici görünmüyor.

Ancak statükonun “sürdürülemez” olduğunu belirten Kerry, Obama yönetiminin durumu daha da kötüleştirecek sorunların önüne geçmeye çalıştığını söylüyor: “Bir müzakere yolu bulmaya çalışmak önemli. Ama bence bu konuda sessiz çalışma yürütmek en iyisi. Bizim şimdi yaptığımız da bu.”

Bir müzakere yolu bulmak, toprak paylaşımı ve bu topraklarda yaşayan halkın güvenliği gibi yıllardır aşılamayan engellerle karşı karşıya.

Başbakan Benyamin Netanyahu, İsrail’in 50 yıldır yerleşim birimleri inşa ettiğini söylüyor: “Filistinliler ilerde varılacak bir anlaşmada bu bölgelerin İsrail egemenliği altında kalacağını da biliyorlar.”

Filistin Başbakanı Rami Hamdullah ise yerleşim birimlerinin meşru olmadığını savunuyor: “İnşallah bu işgal birgün sona erecek ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulacak.”

Amerikan Üniversitesi’nden Profesör Guy Ziv’e göre, yerleşim birimleriyle ilgili uyuşmazlık Filistin lideri Mahmut Abbas’la Başbakan Netanyahu’yu daha da sertleştirdi: “Genellikle zayıf, risk almak istemeyen ve kendi seçmen tabanlarına hitap eden iki lider görüyoruz. Üstelik sertlik yanlısı seçmenlere hitap ediyorlar.”

Eski Amerikan Büyükelçisi Adam Ereli’ye göre, İsrail aktif olarak Filistin Yönetimi ile Hamas arasındaki koalisyonu zayıflatmaya çalışıyor: “İsrail, Abbas’ın dava lideri değil bir sembol olduğu Filistin siyasi yapısını hedef alıyor. Ve bu, hala silahlı mücadeleye inananlarla barış ve uzlaşma yanlıları arasında derinden bölünmüş bir yapı.”

İki taraf da Amerika öncülüğünde bir barış sürecine yeniden dönmeye hevesli görünmüyor:

Sina’nın kuzeyinde 33 askerin öldürüldüğü militan saldırıları üzerine üç aylık olağanüstü hal ilan eden Mısır’ın ardından Gazze ateşkes görüşmelerini de erteledi. Bu gelişme, İsrail-Filistin barış sürecinin yeniden başlaması olasılığını daha da zayıflattı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG