Erişilebilirlik

Kerry: 'Ateşkes Suriye’yi Bir Arada Tutmak İçin Son Şans'


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de Rusya ile varılan ateşkesi savundu ve bunun Suriye’yi bir arada tutmak için son şans olduğunu söyledi.

Kerry, “Ateşkesi uygulamazsanız, masaya dönemeyiz ve sonra da çatışma önemli ölçüde artar” diye konuştu. “Alternatif ne?” diye soran Kerry, “Kaç bin daha kişi ölecek? Halep tükenmek üzere, Ruslar ve Esat rastgele günlerce bombalarken biz bir şey yapmayacak mıyız?” ifadelerini kullandı.

Plan, militanları hedef alma konusunda Rusya ile istihbarat paylaşımını da içeriyor.

Kerry, anlaşmanın Başkan Barack Obama tarafından desteklendiğini söyledi, “Başkan hazır ve bundan dolayı bence ordu da hazır olacak” dedi.

Amerika Dışişleri Bakanı, Amerika ve Körfez ülkelerinin desteklediği muhaliflerin, Rusya’nın desteklediği rejim güçlerine karşı alan kaybettiğini söyledi.

“Esat’ın ve Rusya’nın onlara zarar verme dinamiği, onları El Nusra ve IŞİD’in eline düşürecek” diyen Kerry, bu nedenle bölgede radikalleşmenin artabileceği uyarısında bulundu.

Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında geçen cuma günü varılan anlaşma, 7 günlük ateşkesi ve insani yardımı kapsıyor. Eğer ateşkes başarılı olursa Amerika ve Rus ordusu, uzlaşılan bölgelerde El Nusra ve IŞİD’e yönelik ortak hava harekatı gerçekleştirecek.

Plan ayrıca Suriye’de çatışan tarafları siyasi geçiş süreci için görüşme masasına çekmeye çalışıyor. Plan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat’ın iktidardan çekilmesini de öngörüyor.

Suriye’de 5 yıldır devam iç savaşta 430 bin kişinin yaşamını yitirdiği tahmin edilirken, 11 milyon kişinin evsiz kaldığı belirtiliyor.

Üst düzey Amerikan istihbarat ve askeri yetkilileri planı Rusya’ya güvenilmeyeceği gerekçesiyle eleştiriyor.

Anlaşma, Suriye’deki savaşı bitirmek adına Rusya ile çalışabileceğini belirten Washington için en büyük test niteliğinde.

Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, ateşkes ile birlikte şiddette önemli ölçüde azalma olduğunu belirtirken, Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura, Birleşmiş Milletler yardımının Halep’in doğusu dahil bölgelere ulaşmasının yakın olması gerektiğini kaydetti.

Ateşkes anlaşmasına IŞİD ve El Nusra dahil edilmedi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG