Erişilebilirlik

Kerry Almanya'da IŞİD'i Görüştü


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Almanya Başbakanı Angela Merkel
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Almanya Başbakanı Angela Merkel

Almanya'nın IŞİD'e karşı öncü rol üstlendiğini belirten ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmek isterken ele geçirilen üç Amerikalı cihatçı kızın Frankfurt havaalanında yakalanmasını örnek gösterdi

BERLİN- Resmi temaslarda bulunmak üzere Berlin'e gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüştü.

Berlin Duvarı'nın yıkılmasının 25. yıldönümü dolayısıyla gerçekleşen ziyarete, IŞİD ile mücadele damga vurdu. Meslektaşı Steinmeier ile basın toplantısı düzenleyen Kerry, Almanya’nın IŞİD’e karşı öncü rol üstlendiğini ve uluslararası toplumun olduğu gibi özellikle Washington’un büyük övgüsünü kazandığını söyledi.

Kerry Amerikan yönetiminin Berlin’in dünyadaki krizlerin çözümü için katkılarına büyük değer verdiğini belirtti. IŞİD’i yenebilmek için verilen mücadelenin yoğunlaştırılması gerektiğini söyleyen Kerry, Türkiye üzerinden Suriye’ye geçip cihatçılara katılmayı amaçlayan üç ABD’li genç kızın Frankfurt Havaalanı'nda yakalanmasını örnek gösterdi.

‘Yabancı savaşçılara karşı ABD de dahil herkes daha fazla katkı yapmalı. Genç insanların savaşmaya gitme istekleri nereden geliyor bunu bilmiyoruz.’ diye konuştu.

Federal Soruşturma Bürosu FBI'dan yapılan açıklamada, ABD Konsolosluğu ve ailelerin talebi üzerinde harekete geçen Alman polisinin 15, 16 ve 17 yaşlarındaki, ikisi kardeş üç genç kızı geri gönderdiği açıklanmıştı. Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise, Avrupa ve Amerika'dan IŞİD ve diğer radikal İslamcı gruplara katılmayı amaçlayanların engellenmesi için ABD-Almanya ile olduğu kadar, özelllikle Almanya ve Türkiye arasında daha sıkı işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de Suriye’ye ve Irak’a geçme hazırlığı içinde yüzlerce gencin bulunduğunu öne süren bakan, Almanya’dan giden cihatçıları engellemek amacıyla şimdiye dek alınan önlemlerin tam anlamıyla başarılı olmadığını söyledi.

Gençlerin seyahat amaçlarını kontrol etmenin kolay olmadığını savunan Steinmeier ‘Her yıl on binlerce kişi Türkiye'ye gidiyor. Bunların tatil için mi gittiklerini yoksa başka amaçları olup olmadığını bilemiyoruz.’ şeklinde görüş belirtti. Başbakan Angela Merkel ise Dışişleri Bakanı Kerry ile buluşma öncesinde yaptığı değerlendirmede, iki ülke arasında uluslararası krizler konusunda çok yakın bir işbirliği ve ortak bakış açısı olduğunu söyledi.

Merkel, Almanya’nın ABD'nin, Berlin Duvarı’nın yıkılmasındaki desteğine sonsuz müteşekkir kalacağını da söyledi. Merkel-Kerry zirvesi sonrasında iki siyasetçi basına açıklama yapmazken, delegasyonlardan sızan haberlere göre IŞİD'e karşı uluslararası ittifak, Ukrayna’nın doğusundaki çatışmalar ve Ebola’ya karşı mücadele konuları ele alındı.

Göreve geldiğinden bu yana üçüncü kez Berlin’, ziyaret eden Kerry, Berlin Duvarı’nın simgesi sayılan Checkpoint Charlie’yi ve duvarı aşmaya çalışırken yaşamını yitiren 136 kişinin fotoğraflarının bulunduğu anıtı gezdi. Çocukluğunun bir bölümünü Berlin’de geçirdiğini anımsatan ABD Dışişleri Bakanı, Berlin Duvarı’nın ‘dünyadaki özgürlük mücadelesinin simgesi’ olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG