Erişilebilirlik

'Afganistan Kritik Bir Dönemden Geçiyor’


Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry Afganistan’da seçimlerle ilgili olarak çıkan sorunların en kısa zamanda çözüme kavuşturulacağından umutlu olduğunu söyledi. Kerry Kabil’de seçimi kazandığını iddia eden iki adayın yanısıra Cumhurbaşkanı Hamit Karzai ve BM Temsilcisi Jan Kunis'le görüştü

Dışişleri Bakanı John Kerry, cumhurbaşkanlığı seçim sonucuyla ilgili olarak yaşanan anlaşmazlık konusunda arabuluculuk yapmak amacıyla Kabil’e gitti. Kerry burada yaptığı açıklamada, siyasi krizin biran önce giderilmesi için tarafların ellerinden geleni yapacağına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin 14 Haziran’da yapılan ikinci turundan sonra iki aday, eski dışişleri bakanı Abdullah Abdullah ve rakibi Eşref Gani, kendilerini seçimin galibi ilan etmişti. İlk sonuçlar, Abdullah’ın Gani’den 1 milyon oy geride gittiğini gösteriyordu, ancak Abdullah seçimde hile yapıldığı gerekçesiyle sonuca itiraz etti.

Kerry, bugün Eşref Gani’yle görüştü ve Amerika’nın seçimde hile yapıldığı iddialarının incelenmesini istediğini söyledi.

Gani de iddiaların en kapsamlı şekilde inceleneceğini bildirdi.

Amerika Dışişleri Bakanı Kerry Kabil’de Abdullah Abdullah’la da görüştü. Kerry, Cumhurbaşkanı Hamit Karzai ve Birleşmiş Milletler’in Afganistan Temsilcisi Jan Kubis’le de biraraya geldi.

John Kerry Kabil’de Afganistan’ın çok ‘kritik bir dönem’ yaşadığını da söyledi.

Bakan, geçiş döneminde siyasi denge sağlanmasının önemini vurguladı ve ‘daha yapacak çok iş var’ diye konuştu.

Yüzlerce protestocu bugün Kabil Uluslararası Havaalanı’na giden bir yolu kapattı ve cumhurbaşkanı adaylarının siyasi bir anlaşmaya varmasını istedi. Göstericiler, Afganistan’ın soruna ülke içinde çözüm üretmesi gerektiğini, Kerry’nin yardımına ihtiyacı olmadığını savundu.

ABD Dışişleri Bakanı, daha önce Abdullah Abdullah’ı, parallel hükümet kuracağını söyleyen rakibi Gani’ye karşı yasadışı yollara başvurmaması konusunda uyarmıştı.

Amerikalı yetkililer, Washington’un seçimde taraf tutmadığını, sadece güvenilir ve saydam bir süreci desteklediğini söylüyor.

'Afganistan Kritik Bir Dönemden Geçiyor’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG