Erişilebilirlik

Kerry Abbas ile Görüşmesini Uzattı


Paris'te ikinci kez biraraya gelen John Kerry ve Mahmut Abbas
Paris'te ikinci kez biraraya gelen John Kerry ve Mahmut Abbas
ABD Dışişleri bakanı John Kerry Filistin Yönetimi başkanı Mahmut Abbas ile yeniden görüşmek için Paris ziyaretini bir gün daha uzattı.
Üst düzeyde bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Kerry ve Abbas’ın Perşembe günü tekrar biraraya geldiklerini açıkladı.
Yetkili, Kerry ve Abbas’ın barış görüşmelerine devam etmenin yararlı olacağı konusunda anlaştıklarını söyledi.

ABD’li yetkililer, Dışişleri Bakanı John Kerry’nin iki devletli çözüm konusunda İsrailli ve Filistinli taraflar arasındaki görüş ayrılıklarını gidermek istediğini bildiriyor.
İki taraf, oluşturulacak Filistin devletinin sınırları ve Doğu Kudüs’ün statüsü konusunda anlaşamıyor.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu bir taraftan kendi koalisyonu içinde bölünmeler yaşarken, aynı zamanda Filistinli liderlerin ciddiyetini de sorguluyor.
Eski Amerikalı büyükelçi Philip Wilcox İsrail hükümeti içindeki sorunların iki devletli çözümü daha da zor kıldığını söyledi. Ülkelerin genelde barış yapması için iki tarafın da barıştan çıkarı olması gerektiğini hatırlatan Wilcox, mevcut İsrail hükümetinin Filistinliler’le yapılacak bir barıştan çıkar sağlayacağını düşünmediğini belirtiyor.

Amerikan Üniversitesi profesörü Hillary Mann Leverett ise , Netanyahu’nun bu konuda ödün vermek için çok da istekli olmadığını söylüyor.
Leverett Netanyahu’nun siyasetini “İsrail Kalesi,” yaklaşımı olarak adlandırıyor. İsrail tarafında Filistinliler’e herhangi bir ödün vermek için bir istek olmadığını söyleyen Leverett, İsrail’in tercihinin, yarattığı kalenin inşasını sürdürmek olduğunu düşünüyor.

Leverett, bu kalenin yapımına devam edilebilmesi için tehdite ihtiyaç olduğunu, bundan dolayı da bir yandan İran’ın, diğer yandan da Filistin’in tehdit olarak kalması gerektiğini söylüyor.

Ortadoğu Barış Vakfı’ndan Geoffrey Aronson, Abbas’ın da kendi toplumunda anlaşmaya karşı çıkanlardan baskı gördüğünü, çünkü Filistinliler’in barış görüşmelerini bir uzlaşma arayışından çok Amerika’nın desteğini alma çalışması olarak gördüklerini vurguluyor.

Aronson, görüşmelere tarafsız bir gözle bakıldığında 9 aylık sürecin iki taraf arasındaki görüşmelerden çok, iki tarafın tek başlarına Amerika’yla yaptıkları görüşmeler olarak geçtiğine dikkat çekiyor.

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG