Erişilebilirlik

Kenya'da Teröristler 30 Kişiyi Rehin Tutuyor


Saldırıya uğrayan alışveriş merkezine sevkedilen Kenyalı askerler
Saldırıya uğrayan alışveriş merkezine sevkedilen Kenyalı askerler
Kenya’nın başkent Nairobi’de lüks bir alışveriş merkezine düzenlenen en az 59 kişinin öldüğü 150’den fazla kişinin de yaralandığı terör saldırısını sona erdirme çabalarına İsrailli danışmanlar da katıldı.
Kenyalı yetkililer İsrailli danışmanların silahlı kişileri yakalama ve sayıları 30 olarak tahmin edilen rehineleri kurtarma operasyonuna yardım ettiklerini bildiriyor.

İçişleri Bakanı Joseph Ole Lenku 1000’den fazla kişinin alışveriş merkezinden tahliye edildiğini, durumun halen son derece tehlikeli olduğunu açıkladı.
Bakan, sayıları 10 ile 15 arasında değişen saldırganların mutlaka cezalandıracaklarını da söyledi

Saldırıyı Somalili şeriatçı örgüt el Şebap üstlendi. Örgüt, saldırıyı Kenya’nın Somali’ye asker göndermesine misilleme olarak düzenlediğini bildirdi. Örgüt sözcüsü yayınlanan bir ses bandında Kenya’nın askerlerini Somali’den çekmezse sürekli saldırılarla karşılaşacağı uyarısında bulundu.
Kenya ordusunun iki yıl önce şeriatçı el Şebap örgütüyle mücadele amacıyla Somali’ye girmesinden bu yana örgüt, Nairobi hükümetini tehdit ediyordu.

Televizyonda açıklama yapan Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta, saldırıyı “korkakça” diye niteledi, sorumluları bulma ve cezalandırma sözü verdi. Kenya Cumhurbaşkanı, ülkesinin içeriden ve dışarıdan gelen tehditlere karşı kendini savunmaya hazır olduğunu bildirdi.

Cumartesi günü Westgate alışveriş merkezine giren saldırganlar, sivillere ateşli silahlar ve el bombalarıyla saldırdı. Yaralananlar arasında çocukların da bulunduğu bildirildi. Saldırı sırasında alışveriş merkezinde bulunan yüzlerce müşterinin çoğu, kapısından dumanlar çıktığı gözlenen alışveriş merkezinden tahliye edildi.

Güvenlik kuvvetleri, AVM’ye giren saldırganlarla saatler süren silahlı çatışmaya girerek içeride mahsur kalanları kurtarmaya çalıştı. Saldırganların kaçının ölü ve yaralı olarak ele geçirildiği, kaçının kaçmayı başardığı bilinmiyor.

Westgate AVM, varlıklı Kenyalılar ve yabancı müşterilerin sıkça ziyaret ettiği bir merkez. El Şebap, Nairobi’deki alışveriş merkezindeki saldırıyı, Somalili Müslümanlar’a uygulanan şiddetin “çok küçük bir parçası” diye tanımladı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Marie Harf, saldırıda Amerikan vatandaşlarının da yaralandığı yönünde haberler aldıklarını, ama ellerinde fazla ayrıntı olmadığını açıkladı. Harf, saldırıyı “duygusuz şiddet eylemi” diye niteledi.
Amerika Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Caitlin Hayden da saldırıyı kınadıklarını açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG