Erişilebilirlik

'Kendi Sebzenizi Kendiniz Yetiştirin'


'Kendi Sebzenizi Kendiniz Yetiştirin'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00
Linki indirmek için
Gün geçtikçe kendi yiyeceklerimizi yetiştirme merakımız artıyor. Ancak birçok kişi ne kadar zaman ve emek gerektirdiğinin farkına varınca bu işten vazgeçiyor. İşte bu yüzden iki girişimci bahçıvanlığı kolaylaştıracak bir ürün geliştirmiş. Amerika’nın Sesi için June Soh’nun haberini getiriyoruz ekranlarınıza.

Maryland eyaletinin Frederick kentindeki bu arka bahçe Washington’a yaklaşık 80 kilometre uzaklıkta. Bahçede John Gorby ve Phil Weiner sebze yetiştiriyor.

Phil Weiner, “Turp, karalahana, maydanoz, marul ve dereotu var. Kişnişi de herkes seviyor” diyor.

Bu ufak fidanlık Earth Starter Şirketi’nin merkezi. Weiner ve Gorby şirketi 3 yıl önce kurmuşlar. NourishMat ismini verdikleri ürünün bir bahçede ekime başlamanın en kolay yolu olduğunu söylüyorlar: “Yapmanız gereken tek şey, toprağa ürünü sermek, önceden ekilmiş tohumları alıp hazır deliklere yerleştirmek ve hazır sulama sistemini hortumla suya bağlamak. Böylece 10 dakika içinde bir bahçeniz oluyor.”

Gorby çevre bilimleri ve teknoloji okumuş. Weiner da ekonomi. İkisi de Maryland Üniversitesi mezunu. Şirketi henüz öğrenciyken kurmuşlar: “Girişimci ruhum hep vardı ve bir yerde ortaya çıkacaktı. Bu ikimiz için de harika bir başlangıç oldu.”

Weiner, “Bu şirketi kurmamızın nedenlerinden biri, dünyanın en önemli sorunlarından biri olan sağlıklı yiyecek sıkıntısına çözüm bulmak” diyor.

Her mevsimde kullanılabilen NourishMat’in sırrı hazır dikili 19 sebze ve bitkide yatıyor: “Bunlar frenk soğanı. Tohum topçuğunu kırdım. Birden fazla tohum var. Bu kil, kompost ve tohumlardan oluşuyor.”

Amerika’da okullarda ve şehir içi çiftliklerde bahçelerin yeşerdiğini gören iki girişimci hem bu ülkede hem de diğer ülkelerde kar fırsatı olduğunu düşünüyor: “Bence gelişmemiş ülkelerde, insanların yiyecek üretmek için gerekli aletlere ve bilgiye sahip olmadığı yerler için harika bir ürün. Aynı zamanda doğal felaketlerden sonra kısa sürede yiyecek üretmek gerektiğinde de çok iyi yardım ürünü olabilir.”

Geçenlerde ülke çapında öğrenciyken işlerini kuran girişimcilerin yarıştığı bir fuarda Earth Starter çok ilgi çekmiş ve ödül almış: “Ne kadar güzel! Daha önce hiç bahçem olsun istemezdim ama şimdi sanki yapabilirmişim gibi geliyor. Belki denerim.”

Yarışmayı kazanmak şirkete 50 bin dolar getirmiş: “İnanılmaz bir olay! Baştan beri destek gördük ve bu ödülle başarımız onaylandı. Buraya gelmek için çok çalıştık.”

Weiner, “Bundan 5 yıl sonra bütün arka bahçeleri değiştirmek istiyoruz. Yalnızca bahçıvanlar için çözüm yaratmak değil, dünyayı değiştirmek için çözümler bulmak gerekiyor” diyor.

Phil Weiner ve John Gorby NourishMat sayesinde tüm dünyada tüketicileri üreticiye dönüştürmeyi hayal ediyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG