Erişilebilirlik

Kekemeler Toplumdan Anlayış Bekliyor


Kekemeler Toplumdan Anlayış Bekliyor
Kekemeler Toplumdan Anlayış Bekliyor

Kekemeler, ödül yağdırılan King's Speech filmine gösterilen ilgiden çok memnun. Film bir İngiliz kralının kekeleme sorunuyla olan mücadelesini konu alıyor. Yeni bir araştırma kekelemenin nedenlerine ışık tutuyor.

Filmde yıl 1926, York Düşesi geleceğin İngiliz Kralı olacak eşine kekemelik sorununu çözmek için yardım etmek istiyor. Düşes eşini konuşma terapisti Lionel Logue ile tanıştırıyor.

Kralın kekelemesini düzeltmeye çalışması bu nörolojik rahatsızlığa sahip 68 milyon kişiyi gündeme taşıdı. Maryland Üniversitesi konuşma terapi kiliniğindeki bir grup genç bu konuda duygularını şöyle dile getiriyor: "Sınıfta bir metin okuyordum, arkadaşlarım bana güldü. Kendimi çok kötü hissettim."

Bir başka öğrenci de şöyle konuşuyor: "Bu sorun hayatınızı çok fazla etkileyebilir."

Bu gruptaki gençler arasında üniversite öğrencileri ve bir öğretim üyesi de var. Bu kişiler iyi eğitimli ve akıllı. Ama yinede toplum içinde konuşmak zorunda kaldıklarında rahatsız oldukları bir gerçek. Stephen Ernst dinleyicilere kekeleme sorunu olduğunu en baştan söyleyerek gerginliği önlemeye çalıştığını söylüyor: "İnsanlara kekelediğinizi önceden söylerseniz ve kendiniz de durumun farkında olduğunuzu hissettirirseniz o zaman gerginlik azalıyor."

Bilimadamları kekelemenin konuşmayla bağlantılı bazı beyin hücrelerinin çalışmamasıyla ilgili olabileceğini söylüyor.

Araştırmalar kekeleyen bazı kişilerde konuşma ve dilin beynin farklı bölümleri tarafından kontrol edildiğini de ortaya koymuş.

Kekeleyenlerin yüzde 60'ında bu sorun aileden geliyor. Kekeleme çocuklukta gelişmenin ertelenmesi sonucu da oluşabiliyor. Sorun erkekleri kızlardan 4 kat daha fazla etkiliyor.

Yetişkinlerde kekelemeye başlamak nadir bir durum, ancak bu durum felç ya da beyin travması geçirmiş hastalarda görülebiliyor.

Bilimsel verilerin artmasna rağmen Maryland Üniversitesi'nden Profesör Nan Ratner bir çok kişinin kekelemenin nedenlerini bilmediği görüşünde: "Bir çok kişi kekelemenin duygusal bir sorun olduğunu, endişe ya da korku seviyenizle ilgili olduğunu sanıyor."

Klinik deneylere katılan gençler tecrübelerini paylaşarak kişisel güven kazandıklarını itiraf ediyor. Ben Goldstein konuşmaya başlamadan önce dinleyicilerden sabırlı olmalarını istiyor: "Bazıları sözümüzü bizim yerimize bitirerek yardım ettiklerini sanıyorlar. Oysa biz de konuşmaktan herkes gibi keyif alıyoruz."

Gerçek Kral George bugün yaşasaydı kuşkusuz o da aynı fikirde olurdu.


STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG