Erişilebilirlik

KCK: ‘Toplumsal Muhalefet Harekete Geçmeli’


PKK’nın da bünyesinde bulunduğu çatı örgütü KCK yönetimi, son günlerde yaşanan gelişmelere karşı ‘toplumsal muhalefetin harekete geçmesi' çağrısı yaptı. KCK, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi’ni 7 Haziran seçimlerine yönelik darbe yapmakla suçladı.

KCK Eş Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, 12 Eylül rejiminin
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öngördüğü siyasi sistemle restore edilmek istendiği savunuldu. Çabaların böyle bir restorasyonu gerçekleştirmeye yönelik olduğu belirtilen açıklamada, “Seçimle elde edemediği sonucu, 7 Haziran seçimlerine yaptığı bir siyasi darbeyle elde etmek istemektedir. Şu anda güçlü bir hükümetin bile uygulamaya cesaret edemediği adımlar atılması bu amaçlıdır” görüşüne yer verildi.

“Türk devleti Kürt sorununu çözmediği müddetçe” bu politikaların süreceğini ifade eden KCK Yönetimi, ’’AKP yıllardır ‘Kürt halkını en iyi ben oyalarım; Özgürlük Hareketi'ni en iyi ben ezerim’ diyerek iktidarda kalmıştır. Ancak 7 Haziran seçimlerinde bu kapasitesinin kalmadığı görülmüştür. Bu durum AKP hükümetinin iktidardan düşmesi anlamına gelmektedir. Bu nedenle Tayyip Erdoğan ekibi ve AKP yeniden ‘Kürtleri en iyi biz ezeriz, dolayısıyla iktidar bizim hakkımızdı’ diyerek bugünkü savaş politikasını yürürlüğe koymuşlardır. Kürt sorunu çözülüp Türkiye demokratikleşmediği müddetçe iktidar olmanın kanunu bu olduğuna göre, AKP'nin iktidarda kalmak için savaşı derinleştirmekten başka bir seçeneği kalmamıştır. AKP'nin yürüttüğü savaş politikaları için ileri sürdüğü gerekçeler sadece iktidarı yeniden elde etmek için yürüttüğü savaş politikalarını örtmeyi amaçlayan demagojik söylemlerden başka bir anlam taşımamaktadır" denildi.

Toplumsal muhalefetin harekete geçirilmesi çağrısı yapan KCK Yönetimi, açıklamayı şöyle sürdürdü:

“Türkiye'de savaş politikalarını durdurmak isteyen herkes, geçmiş dönemin tecrübelerinden yararlanarak tüm çabalarının ve mücadelelerinin merkezine Türkiye'nin demokratikleşmesini ve bu temelde Türkiye'nin tüm sorunlarının çözümünü koymalıdır. Çünkü bu hedefleri önlerine koymadan yürütecekleri hiçbir çaba kalıcı barış ve istikrar getirmeyecektir. Şu anda tüm demokrasi güçlerinin üstüne düşen görev, 5-10 maddelik bir demokratikleşme programı temelinde demokrasi mücadelesini yürütme ve Türkiye'yi bu temelde bir demokratikleşmeye uğratmaktır. Artık şu ya da bu hükümetin demokratikleşme yönünde adım atıp atmayacağına bakmadan örgütlü toplumla birlikte bu demokratikleşme programı derhal pratikleşmeye geçirilmelidir. Türkiye'de demokrasiyi sadece parlamento içi yürütülecek mücadeleyle gerçekleştirmek mümkün değildir. Toplumsal muhalefeti harekete geçirmeden Türkiye'de temel sorunları çözecek bir demokratikleşmeyi gerçekleştirmenin mümkün olmadığını Türkiye siyasi tarihinin tecrübesinde görmek mümkündür.”

Başta Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olmak üzere muhalefet partilerini sessiz kalmakla eleştiren KCK açıklamasında, “Hiçbir siyasi parti de AKP’lilere savaş yapacağınıza sorunları çözerek bu savaşı ortaya çıkaran etkenleri ortadan kaldırın diyememiştir” denildi.

Açıklamasında, “Şu anda hükümetin yürüttüğü politikalar net ve açık biçimde bir savaş doğrultusundadır” diyen KCK ayrıca “Dolmabahçe mutabakatının yok sayılmasının savaş anlamına geldiği öne sürüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG