Erişilebilirlik

Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün Görev Süresi Uzatıldı


Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün Görev Süresi Uzatıldı
Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün Görev Süresi Uzatıldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kıbrıs'taki BM Barış Gücü'nün (UNFICYP) görev süresinin 6 ay daha uzatılmasına karar verdi. Türkiye, Konsey'deki oylamada “Hayır” oyu kullandı.

Görev süresi yarın dolacak olan Barış Gücü’nün görevi böylece 15 Haziran 2011’e kadar uzatılmış oldu.

14 ülkenin “Evet” dediği oylamada Türkiye’nin kullandığı “Hayır” oyunun nedenlerini açıklayan Büyükelçi Ertuğrul Apakan, gücün görev süresini uzatan Konsey kararlarında adada sanki tek bir yönetim varmış gibi davranıldığını söyledi. Apakan, 1963’ten bu yana adanın tamamını temsil eden ortak ve anayasal bir hükümet bulunmadığını vurguladı.

Apakan, kararın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un son raporundaki görüşlerini de tam olarak yansıtmadığını ifade etti.

Kararda Kıbrıs’ta iki liderden müzakerelerin hızını arttırmaları isteniyor; bugüne kadar yapılan kapsamlı müzakerelerde kaydedilen ilerlemeden ise memnuniyet duyulduğu belirtiliyor. Konsey kararında ayrıca iki toplum arasındaki güven artırıcı önlemlerin bir bölümünün uygulanmasından ve Yeşilırmak kapısının açılmasından da memnuniyet duyulduğu kaydediliyor.

XS
SM
MD
LG