Erişilebilirlik

Kazakistan’da Darbe Girişimi İddiası


Kazak yetkililer hükümeti devirme girişiminden kaçak banker Muhtar Ablyazov’un sorumlu olduğu görüşünde

Kazakistan hükümeti girişimin arkasında kaçak banker Muhtar Ablyazov’un sorumlu olduğunu öne sürüyor.

Yetkililere göre darbe girişimi Cumartesi günü Almatı’da devlet daireleri ve umumi yerlere bombalı saldırılarla başlayacaktı. Korkuya yol açan patlamalar paniğe ve kargaşaya sebep olacak ve rejim karşıtları hükümete el koyacaktı.

Savcılık makamından yapılan açıklamada komplonun nasıl ortaya çıkarıldığı belirtilmiyor ancak2009 yılında İngiltere’ye kaçan BTA bankasının eski başkanı milyoner Ablyazov tarafından planlandığı öne sürülüyor.

Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in baş düşmanı olan Ablyazov, sahtekârlık suçundan mahkemeye verilince Londra’ya kaçmıştı. Muhtar Ablyazov, geçen ay Londra’da mahkemeye itaatsizlikten 22 ay hapse mahkûm oldu ancak hapse atılmadan ortadan kayboldu.

Yetkililer darbe girişimini organize eden kişinin Ablyazov’un koruma görevlisi Alexander Pavlov olduğunu ve muhalefet liderlerinden Muratbek Ketebayev ile işbirliği yaptığını tahmin ediyor. İddiaya göre bombalı saldırıları gerçekleştirecek kişilere 25,000 dolar vaat edilmişti.

17,5 milyon nüfuslu Kazakistan geniş petrol yatakları sayesinde Orta Asya ülkelerinin en zengini. Nüfusunun yarısını Müslüman yarısını ise Hristiyanların oluşturduğu bu ülke, 1990 yılından beri, başka bir deyişle Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazandığından bu yana Nursultan Nazarbeyav tarafından demir bir yumrukla yönetiliyor.


XS
SM
MD
LG