Erişilebilirlik

Kayıp Uçakla İlgili Yeni Gelişme


Kayıp Malezya uçağını arama çalışmalarına katılan ABD donanması helikopterlerinden biri
Kayıp Malezya uçağını arama çalışmalarına katılan ABD donanması helikopterlerinden biri
Malezya ordusu Cumartesi günü kaybolan yolcu uçağının Kuala Lumpur’dan Pekin’e giderken rotasını tamamen değiştirdiğini bildirdi.

Yetkililer askeri radarın uçağı, Malezya’nın doğu kıyıları açığında sivil hava trafiği kontrol görevlileriyle teması kaybettikten sonra batıya yöneldiğini ve Malakka boğazı üzerinde yüzlerce kilometre uçtuğunu tesbit ettiğini açıkladı.
Dünyanın en işlek deniz ticaret yollarından biri olan Malakka boğazı Malezya’nın batı kıyısıyla Endonezya’nın Sumatra adasını ayırıyor.

Öteyandan İnterpol Genel Sekreteri, Malezya uçağının kaybolmasının terör saldırısıyla ilgisi olmadığını düşündüklerini söyledi.
İnterpol Genel Sekreteri Ronald Noble, İranlı iki erkeğin uçakta çalıntı pasaportla seyahat etmelerinin, uçağın kaybolması ve olası bir terör saldırısıyla bağlantılısı olma ihtimalinin düşük olduğunu bildirdi.

Uluslararası Polis Teşkilatı ayrıca, söz konusu iki yolcunun aynı anda uçağa bindiklerini gösteren fotoğraflar da yayınladı. İranlı yolcuların, 19 yaşındaki Puria Nur Muhammed Mehrdad ve 29 yaşındaki Dilaver Seyitmuhammedrıza olduğu açıklandı.
Malezyalı polis yetkilisi Halit Tan Sri, 19 yaşındaki yolcunun Almanya’ya iltica etmeye çalıştığını söyledi.
“Diğer polis teşkilatlarıyla birlikte bu gencin profilini inceledik ve herhangi bir terörist grupla bağlantısı olmadığı kanısına vardık. Sadece Almanya’ya sığınmaya çalıştığını düşünüyoruz.”

Çalıntı pasaportla seyahat eden 29 yaşındaki diğer İranlı’nın ise geçmişi araştırılıyor. Ancak gelişmeler, ikilinin bir terör saldırısının parçası olarak birlikte hareket etme ihtimalini azaltıyor. Malezya Havayollarına ait Boeing 777 tipi yolcu uçağı Kuala Lumpur’dan ayrıldıktan 1 saat sonra radardan çıkarak kayıplara karıştı.

239 yolcunun bulunduğu kayıp uçak için arama çalışmaları Salı günü de devam ederken, yolcu yakınlarının gergin bekleyişi sürüyor.
Arama alanı, uçağın kaybolduğu nokta ve çevresini saran 185 kilometrelik bölgede, karada ve denizde sürdürülüyor.

Arama çalışmalarına katılan onlarca gemi ve uçak henüz kayıp uçağın izine rastlayamadı.
Malezyalı yetkililer, uçağı düşüren her türlü ihtimali değerlendiriyor. Bunlar arasında, teknik arıza, uçak kaçırılması, pilot hatası ve patlama senaryoları da yer alıyor.

Amerika’nın Sesi’ne konuşan emekli askeri pilot ve ticari havayolu pilotlarından Jim Tilmon, enkaza ulaşmanın kaza nedenini ortaya koyacağını kaydediyor: “ Eğer bir uçak o kadar yüksek irtifada infilak ederse, enkazı çok büyük bir alana yayılacaktır. Ancak enkaz, nispeten daha küçük bir alandaysa, bu bize, uçağın suya düşerken iyi durumda olduğu konusunda fikir verecektir.”

Yolcuların üçte ikisi Çin uyruklu, geri kalanı ise çeşitli Asya ülkeleri ile Avrupa ve Amerika vatandaşı. Uçağın akıbetiyle ilgili hala bilgi yok.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG