Erişilebilirlik

Kayıp DBP’li Kerkük’te Ortaya Çıktı


Hurşit Külter
Hurşit Külter

PKK’nın şehir yapılması YPS‘lilerin açtığı hendeklerin kapatılması ve barikatların kaldırılması için başlatılan operasyonlar sürerken, 27 Mayıs’ta Demokratik Bölgeler Partisi İl Yöneticisi Hurşit Külter’in kaybolduğu açıklandı. Son olarak akrabalarına mesaj gönderen Külter, güvenlik güçlerinin bulunduğu yere yaklaştığını söylemişti. Güvenlik güçleri tarafından kullanıldığı öne sürülen bir sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, Külter’in gözaltında olduğu belirtilmişti. Bu hesap daha sonra kapatılırken, Külter’den bir daha haber alınamadı.

Bunun üzerine ailesi savcılığa başvurdu. Savcılık Külter’in gözaltında olmadığını söyledi. Valilik te Külter’ir hiç bir birim tarafından gözaltına alınmadığını açıkladı.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise DBP il yöneticisi için soruşturma başlatıldığını açıklamıştı. Olayın soruşturulması için olarak İçişleri Bakanlığı da müfettiş görevlendirdi.

Öte yandan Külter’in bulunması için sosyal medya üzerinden günler süren kampanyalar düzenlendi. Hem Türkiye’de hem uluslararası alanda sürdürülen kampanyanlar sonuçsuz kaldı.

Külter kaybolmasından 129 gün sonra Irak Kerkük kentinde ortaya çıktı. Kerkük’te bir basın toplantısı düzenleyen Külter 13 gün gözaltındı tutulduğunu söyledi. Külter işkence gördüğünü öne sürerek ”Bana yoğun fiziki ve psikolojik işkence yaptılar. Ama sürekli ajanlık dayatıyorlardı. Çıkıp öz yönetim direnişlerine karşı açıklama yapmamı istediler. Bunu özellikle polis özel harekatı yaptı ve ben göz altında kaldığım sürede zaten beni yanında tutan bu özel hareket polisi sürekli beni infaz edeceklerini söylüyorlardı. Bazen kendi aralarında, bundan istediklerimizi aldıktan sonra öldürelim, şeklindeki konuşmalarını duyuyordum. Kendi aralarındaki konuşmalarında, ‘şimdi biraz gündem olmuş. Biraz bekletelim, tepkiler bir süre sonra zaten soğur, o zaman öldürürüz’ diyorlardı. Ben bu konuşmaları duyuyordum” diye konuştu.

Tutulduğu bodrum katından üst kata çıkarıldıktan sonra kaçtığını iddia eden Külter, “Ben binadan çıktıktan sonra kaçtığımı fark ettiler. Arkadan vurup öldürmek ya da yakalamak istediler. Ama ben kaçıp kurtuldum. Şehir içinde saklandım. Aileye ya da basına ulaşacak bir imkan aradım ama bulamadım. Bu süre 40-45 gün boşaltılan evlerin içinde saklandım. Sonra şehir içinde direnenlere denk geldim ve şehirden çıktım. Çıktıktan sonra bazılarının yardımıyla iki aylık bir sürede ancak buraya ulaştım. Bana yardımcı olanların güvenliği açısından da kimlerin yardım ettiği bilgisini paylaşmak istemiyorum. Buraya geldikten sonra da kim olduğumu kimseye söylemedim. Kendimi tam güvenli hissettikten sonra basına açıklama yapıyorum” dedi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG