Erişilebilirlik

2014 'Kaydedilen En Sıcak Yıl' Oldu


Amerika’da yapılan iki bağımsız bilimsel araştırma 2014’ün, 1880 yılından bu yana en sıcak yıl olduğunu ortaya koyuyor.

Merkezi New York’ta bulunan Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi’ne (NASA) bağlı Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü, yaptığı yeryüzü sıcaklık ölçümleri sonucunda 2014 yılında ortalama sıcaklığın, 14,68 derece (santigrat) olduğunu açıkladı. Rakam 20’inci yüzyıl ortalamasından 1,22 derece daha yüksek.

NASA’nın Washington’daki merkezinden açıklama yapan bilimsel araştırmalar dairesi yetkilerinden John Grunsfeld, 2014 yılı sıcaklık ölçümlerinde varılan sonucun, araştırmaların bir gezegen olarak Dünya üzerinde yoğunlaştırılmasının ve küresel ısınmanın insan faaliyetleri üzerindeki etkilerinin incelenmesinin önemini ortaya koyduğunu söyledi.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Araştırmaları Dairesi de (NOAA) 2014’teki ortalama yeryüzü sıcaklığını 14,52 derece olarak verdi. Rakam NASA ölçümlerinin altında olsa da, hala 20’inci yüzyıl ortalamasının üzerinde. NOAA, 21’inci yüzyılın her bir yılının, kaydedilmiş en sıcak 20 yıl arasında bulunduğuna dikkati çekiyor.

NASA yeryüzünde sıcaklık ölçümleri kaydının ilk olarak 1880 yılında tutulmaya başlandığına dikkati çekerek, o dönemden bu yana dünyadaki ortalama sıcaklığın 0,8 derece arttığını bildiriyor.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry de, 2014’ün kaydedilen en sıcak yıl olmasının sürpriz olarak görülmemesi gerektiğini savunarak, “Bilim, bunu uzun zamandır yüzümüze haykırıyor” diye konuştu. Kerry ayrıca, yeryüzünün en sıcak olduğu 13 yılın 2000 yılı sonrasına denk geldiğinin altını çizerek, bunun insanların yol açtığı sera gazı salımının en yüksek düzeye ulaştığı bir döneme rastladığını kaydetti.

John Kerry, tüm dünyada kuraklık, fırtına ve aşırı yağışlar gibi artan şiddette doğal afetler yaşandığını, bunların genel anlamda dünya ekonomisine, güvenliğine ve insan sağlığına büyük zararlar verdiğini belirtti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG