Erişilebilirlik

'Kavgacı Siyaset Çankaya'dan Yürüyecek'


'Kavgacı Siyaset Çankaya Üzerinden Yürüyecek'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:11:14 0:00

KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Çankaya günlerinde de gerilimi sürdürmekten yana tavır sergileyeceği tahmininde bulunuyor

Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk turda cumhurbaşkanı seçildiği 10 Ağustos seçimlerinin Türkiye’nin yakın geleceğine etkileri ne olacak? Erdoğan nasıl bir cumhurbaşkanı olacak? Dahası Adalet ve Kalkınma Partisi, çok yakında belli olacak yeni lideriyle, Erdoğan sonrası nasıl bir döneme hazırlanıyor? Türkiye gündeminin bir numaralı maddesini, KONDA Araştırma Genel Müdürü Bekir Ağırdır Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi.

“Gül’le bile rol paylaşımına razı değil”

Bekir Ağırdır, Erdoğan’ın Çankaya günlerinde de gerilimi sürdürmekten yana tavır sergileyeceği tahmininde bulunuyor ve şunları söylüyor: “Erdoğan belli ki parti ile ilişkisini koparmayacak. Bu anayasaya, hukuka uygun mudur tartışması ayrı ama fiilen koparmayacak görünüyor. 27 Ağustos’ta kurultay yapma kararı gösteriyor ki Abdullah Gül ile bile herhangi bir rol paylaşımına razı değil.”

Ağırdır, Erdoğan’ın köşk günlerinden 2015’teki yerel seçimlere kadar aşılması gereken üç önemli başlığı ise “uyumlu başbakan, yüzde 50'leri sağlayacak sürdürecek başbakan ve batıya karşı inandırıcılık" konuları olarak özetliyor.

"Erdoğan’ın kriz yönetimine baktığınızda gerilimin içinden kriz yönetmeyi tercih ediyor" diye konuşan Ağırdır, Haziran 2015 seçimlerine kadar AK Parti’nin “kavgacı siyaseti” Çankaya üzerinden yürütmeye devam edeceğini ifade ediyor.

“Türkiye kimlik siyasetine sıkıştı”

Bekir Ağırdır kutuplaşmanın daha da derinleşeceği bir dönem yaşanacağı tahmininde bulunuyor. “Umutsuzum çünkü 30 Mart yerel seçimlerinde de gördük, uzun bir süredir Türkiye siyaseti konsolide oldu. Kimlik siyasetine sıkıştı Türkiye. Kimlikler arasında kutuplaşma var."

“Erdoğan yeni bir kutuplaşma yarattı”

KONDA Araştırma Şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, en az 2019’a kadar Tayyip Erdoğan’ın dümeninde olduğu bir Türkiye öngörüsünü şu tezle destekliyor: “Tayyip Bey gayet mahir bir şekilde AK Parti yandaşlığı ve karşıtlığı diye yaşadığımız siyasi kutuplaşmayı Tayyip Erdoğan yandaşlığı ve karşıtlığı gibi yeni iki siyasi kimliğe doğru eğriltme ve onu manipüle etme gibi bir maharet gösterdi. Dolayısıyla bu durum kolay bozulmaz. Bunun karşılığı bir adayla bir slogan reklam kampanyasıyla olmaz. Başka bir siyasi ütopyanın ortaya çıkması ve zamanla olur.”

“Siyaset bu dilde giderse tehlike büyük”

Bekir Ağırdır, "Şiddetin toplumsallaşması meselemiz var kimse farkında değil. Kutuplaşma içinden meşruiyet üretiyor herkes kendine. Gezi’de gördüğümüz o palalı belki bir meczup deyip geçebilirsiniz. Ama sonra Tokat’ta Fethiye’de HDP’lilere saldıranlar, son 15 günde Suriyeliler'e saldıran insanlar. Şiddet bu topraklarda hep egemenlerin ve devletin tekelinde olmuş bir mesele. Siddeti hep onlar manipüle etti. Bugün bu kutuplaşma bu şiddeti gündelik hayata indiriyor. Şu anda manevi şiddet ağırlıklı. Giderek de maddi şiddete dönüşme eğilimi gösteriyor ve siyasette bu dilden devam ederse bu çok tehlikeli bir şey," şeklinde konuştu.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG