Erişilebilirlik

Katrina Kasırgası'nın 10'uncu Yıldönümü


Katrina Kasırgası'nın 10'uncu Yıldönümü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00

10 yıl önce New Orleans’ı vuran Katrina Kasırgası’nda kentin bentlerinin yükselen suları tutamaması büyük bir sele neden olmuştu. Kentin altyapısı ve evlerinin birçoğu yenilendi. New Orleans’da ticaret ve turizmde büyük gelişmeler yaşandı. Ancak Amerika’nın Sesi’nden Greg Flakus, Katrina’nın aynı zamanda kentin nüfus yapısını da değiştirdiğini bildiriyor.

Katrina’dan 10 yıl sonra ölmeye yüz tutan kent, eskisinden de güçlü hale geldi.

Andy Kopplin, “Felaketten 10 yıl sonra kente bakıp belki de tarihin en büyük yeniden doğuşlarından birine tanık olduğumuzu görmek bizi gururlandırıyor” diyor.

New Orleans artık daha genç bir nüfusa sahip. Belediye Başkan Yardımcısı Andy Kopplin bunun nedeninin kentin müziği, yemekleri ve kültürüyle gençleri çekmesi olduğunu söylüyor: “Bugün Katrina öncesine göre 500 tane yeni restorana sahibiz. Yani nüfusumuz azaldı, ama daha fazla lokanta var.”

Kentte başka değişimler de yaşandı. Altyapı ve okullar iyileşti. Nüfus azaldı ama nüfus yapısı çeşitlendi.

New Orleans Veri Merkezi’nden istatistikçi Allison Plyer, kent nüfusunun 385 bin olduğunu, ve bunun 2000 sayımına göre 100 bin kişilik bir düşüş anlamına geldiğini söylüyor: “Kentte Katrina öncesine göre 100 bin daha az siyah var. Beyazların sayısı da 10 bin azaldı. Latinler ile Asyalılar’ın ise nüfusu arttı.”

Latinler, Texas ve diğer eyaletlerden inşaatlarda geçici işler için geldikten sonra kentte kalmış.

Allison Plyer, “Louisiana’da Katrina sonrası evlerin tekrar inşa edilmesi yıllar sürdü. Birçok işçi de buraya yerleşti” diyor.

Yardım çalışmalarına gelen gönüllü gençlerin bir kısmı da New Orleans’da kalmış.

Kentin yeni demografisi bazı alanları değiştirmiş. Ancak Plyer kentin otantik havasının değişmeyeceğini söylüyor: “New Orleans Disneyland’a dönmedi. Ya da daha önce hiç olmadığı bir havaya bürünmedi. Burası hala bildiğimiz New Orleans.”

Kent liderlerinin önündeki zorluk, bu değişimin meyvelerinden kentin tüm nüfusunun yararlanmasını sağlamak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG