Erişilebilirlik

Katliamın Zanlısı Mahkemeye Çıkarılıyor


Güney Carolina eyaletinin Charleston kentinde siyah Amerikalılara ait tarihi bir kiliseye ateş açarak dokuz kişinin ölümüne neden olan zanlı bugün kefalet duruşması için mahkemeye çıkarılacak. Federal yetkililer, kilise katliamının nefret suçu olup olmadığını soruşturmaya devam ediyor

21 yaşındaki zanlı Dylann Roof dün Federal Soruşturma Dairesi FBI nezaretinde Güneş Carolina eyaletine geri götürüldü. Roof, dokuz kişiyi öldürdüğü silahlı kilise baskınından sonra Kuzey Carolina eyaletine gitmişti.

Polis teşkilatından yapılan açıklamaya göre ayin sırasında kiliseye giren ve bir saat boyunca sessizce oturan Roof, daha sonra ayağa kalkıp siyahları öldürmek zorunda olduğunu söyledi.

Öldürülen siyahlardan birinin akrabasının CNN televizyonuna yaptığı açıklamaya göreyse zanlı Roof, sadece siyahlardan oluşan kilise cemaatine, ‘Kadınlarımıza tecavüz ettiniz, şimdi de ülkeyi ele geçiriyorsunuz. Bunu yapmak zorundayım’ dedi.

Associated Press haber ajansına göre Roof, eski bir arkadaşına, siyahların tüm dünyayı ele geçirdiğini, beyaz ırk için birinin bir şeyler yapması gerektiğini söylemiş.

Öte yandan Charleston kentinde ölenler için bu akşam bir anma töreni düzenlenecek. Charleston Belediye Başkanı Joseph Riley, kilise katliamını, ‘katıksız şer’ olarak nitelendirdi.

Siyahların haklarını savunan en köklü sivil toplum kuruluşlarından biri olan NAACP’nin başkanı Cornell Williams Brooks ise görüşlerini, ‘Tanrı’nın evine girip masum insanları öldüren bir suçludan daha büyük korkak yoktur’ şeklinde ifade etti.

Emanuel Afrika Metodist Episkopal Kilisesi’nin önünde ölenler için çiçek, balon ve kartpostallardan oluşan küçük bir anıt oluşturuldu.

Anma törenleri Amerika çapında devam ediyor.

Katliamın yapıldığı kilisenin 41 yaşındaki rahibi Clementa Pinckney, aynı zamanda Güney Carolina eyalet senatörüydü. Saldırıda ayrıca 54 yaşındaki kütüphaneci Cynthia Hurd, 45 yaşındaki lise atletizm antrenörü Sharonda Coleman-Singleton, 26 yaşındaki berber Tywanza Sanders, 70 yaşındaki kilise hademesi Ethel Lance, 87 yaşındaki Susie Jackson, 59 yaşındaki Myra Thompson, 49 yaşındaki DePayne Middleton-Doctor ve 74 yaşındaki rahip Daniel Simmons yaşamını yitirdi.

Başkan Obama ise olaya ilişkin yaptığı açıklamada hislerini gizlemeye çalışmayacağını, bu tür toplu katliamların dünyadaki diğer gelişmiş ülkelerde yaşanmadığını dile getirdi. Obama, ‘Bu konuşmayı birçok kez yapmak zorunda kaldım. Charleston gibi çok sayıda kent bu tür trajedilere göğüs germek zorunda kaldı. Bir kez daha masum insanlar öldürüldü çünkü başkalarına zarar vermek isteyen bir kişi hiç zorluk çekmeden silah sahibi olabildi” dedi. Başkan Obama ayrıca kilisenin rahibi Pinckney’i de şahsen tanıdığını belirtti.

Medeni haklar örgütü Southern Poverty Law Center’ın başkanı Richard Cohen, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, zanlı Dylann Roof’un medyada çıkan fotoğraflarında üzerinde Güney Afrika’daki ırk ayrımcılığı politikasını yansıtan bir amblem olduğunun görüldüğünü söyledi.

Dokuz siyahın öldüğü Emanuel Kilisesi 1816 yılında, Charleston’daki beyazlara ait Metodist Episkopal Kilisesi’nden ayrıldıktan sonra kuruldu. Kilise, Amerika’nın güney eyaletlerindeki en eski siyah kiliselerinden biri. Kilisenin kurucularından Denmark Vesey, 1822 yılında siyah kölelerin ayaklanmasına önderlik ettiği gerekçesiyle idam edilmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG