Erişilebilirlik

‘Katil Robotlar’ İşbaşında


‘Katil Robotlar’ İşbaşında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
Linki indirmek için

Amerika’nın Sesi Londra muhabiri Henry Ridgwell’e göre, uzmanlar, bütün korku ve kaygılara rağmen, uluslararası şirketlerin katil robotlar üretmek için sabırsızlandığı uyarısında bulunuyor

Birleşmiş Milletler’in yargısız infazlar özel raportörü “katil robotlar” olarak adlandırılan otomatik silahların kullanılmasına son verilmesi çağrısında bulundu. Bu kulağa bilimkurgu gibi gelebilir. Ancak uzmanlara göre bu robotlar var ve tehdit gerçek. Londra’dan Henry Ridgwell’in haberi.

Geçtiğimiz haftalarda İngiliz Parlamentosu’nun önünde bir robot istilası yaşandı. Eylemcilerin amacı, öldürme yeteneğine sahip robotların oluşturduğu tehlikeye dikkat çekmekti.

Göstericiler arasında mayınların kullanımına karşı yaptığı çalışmalar nedeniyle1997’de Nobel Barış Ödülü alan Amerikalı Jody Williams da vardı.

Jody Williams: “Savaşları tamamen değiştirecek teknolojileri tartışmak gerekir. Ülkemde buna kansız savaş meydanı adı verilince kan beynime çıkıyor.”

X-47B dünyanın en ileri insansız hava muharebe araçlarından biri. Bir başka adıyla insansız hava aracı olan X-47B’nin uçuş denemeleri, böyle bir programa sahip olan birkaç ülkeden biri olan Amerika’da devam ediyor.

Uluslararası Robot Silahların Yasaklanması Komitesi Başkanı ve Yapay Zeka ve Robot Çalışmaları uzmanı Profesör Noel Sharkey, bu araçların savaş sektörünün son noktası olduğunu söylüyor: “Şimdi asıl soru şu ‘hedeflere kim bakıyor ve ateş kararını kim veriyor?’ Biz sadece ölüm kararının otomatik oluşuyla ilgileniyoruz. Hedef seçimi ve ateşlemenin insan kontrolunda olması şart.”

Profesör Sharkey’e göre, şimdilik tüm insansız hava araçları insan kontrolunda.

Bu silahların savunucularıysa, bunların savaş meydanında insan hatasını yok edebileceğini söylüyor.

Profesör Christopher Coker, Savaş Delileri: 21. Yüzyıl Teknolojisinin Savaş ve Savaş Düşüncesine Etkileri kitabının yazarı.

Christopher Coker, “Tartışma noktalarından biri aslında bu silahların üzerinde çok fazla gözetim olduğu. Bazen bir hedefi saatlerce ya da günlerce izliyorlar. Bu belli bir davranış profili oluşturuyor ve bu noktadan hareket ederek saldırı kararını veriyorlar. Ancak bu hedefin karakteriyle ilgili bir fikir vermiyor ki bu da ciddi bir zarar meydana gelmesine yolaçabilir” diyor.

Güney Kore sanayi devi Samsung Techwin’in SGR-A1 savunma robotu, sınır güvenliğinin “akıllı” kameralar sayesinde sağlanmasını ve sınır muhafızlarının kaldırılmasını öngörüyor.

Robot 5,5 milimetrelik makinalı tüfekle donatılmış, ancak yine uzmanlar tarafından yönetiliyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü bir gün insan etmeninin ortadan kalmasından korkuyor.

Profesör Sharkey bu kaygıyı haklı buluyor: “Otomatik bir robotu eylemlerinden dolayı sorumlu tutamazsınız. Bir robotun ahlaki sorumluluğu olamaz. Peki, sorumlu kim olacak? Sorun büyük ihtimalle komutanın sorumlu görülmesi olacak. Ancak bu da adil değil, çünkü bir robot da arızalanabilir ya da birçok farklı arızadan etkilenebilir.”

Uzmanlara göre, bütün korku ve kaygılara rağmen, uluslararası şirketler katil robotlar üretmek için sabırsızlanıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG