Erişilebilirlik

Katedralde Cuma Namazı

Washington’daki Müslüman toplumu Cuma namazını ilk kez başkentin en büyük kilisesi olan Washington Ulusal Katedrali’nde kıldı. Müslüman cemaatin katedralde namaz kılabilmeleri için yere halılar serildi

Cuma namazını kılmaya gelenleri ağırlayan katedral rahiplerinden Gina Campbell, Ulusal Katedral’in “tüm insanlar için bir ibadet mekanı” olduğunu söyledi.
Campbell, önünde ayrı sıralarda oturan kadın ve erkeklerden kalplerini açmalarını ve Allah’a merhamet etmesi için dua etmelerini istedi.
Güney Afrika Büyükelçisi İbrahim Rasul verdiği hutbede, Amerika’daki din özgürlüğünden övgü ile bahsetti ve özellikle Ortadoğu’da Hristiyanları katleden IŞİD militanlarını örnek göstererek aşırı dinciliğin insanlığa verdiği zarara dikkati çekti.

“Manastır’ı yıkanları durdurmazsak, yollarına devam edip camilere de saldıracaklar” diyen Rasul, IŞİD gibi cihatçıların ne kadar tehlikeli olduğunun altını çizdi.
Kilise liderleri ve ülkedeki önde gelen İslam liderleri, Katedral’de kılınan bu Cuma namazının, dinci radikallerin İslam’ı kullanarak yaydıkları kin ve nefrete karşı, bütün dünyaya iki din mensuplarının yan yana barış içinde yaşayabileceği mesajı verdiğini savundular.

Rahip Campbell ile Güney Afrika Büyükelçisi İbrahim Rasul, Cuma namazının katedralde kılınması kararını, Nelson Mandela’nın geçen yıl yine bu katedralde organize ederken aldıklarını bildirdiler.
Katedrale konan halılar kıble yönünde serilerek, Cuma namazını kılan Müslümanların herhangi bir Haç veya Hristiyan sembolüne bakmadan namazlarının kılınması sağlandı.
Büyükelçi Rasul, bu ibadetin Amerika’da yaşayan üç milyon Müslüman’a, Hristiyanlar’ın çoğunlukta olduğu bu ülkedeki hoşgörüyü gösterdiğini ve Müslümanlar’ın kendi çoğunlukta olduğu ülkelerde de aynı hoşgörüyü dini azınlıklara göstermelerini umduğunu söyledi.
Washington Ulusal Katedrali federal devlet destekli bir kilise değil. Amerikan anayasası devletin bir dini veya dini kuruluşu desteklemesini yasaklıyor. Özel bağışlarla finanse edilen Katedral, önemli bir sembolik değere sahip ve başkanlık merasimi veya cenaze törenleri gibi birçok resmi etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Daha fazla

XS
SM
MD
LG