Erişilebilirlik

Katar: Şam Hükümeti Soykırım Yapıyor


Katar Emiri Şeyh Hamad El Tahani Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Elarabi ile..
Katar Emiri Şeyh Hamad El Tahani Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Elarabi ile..
Katar Emiri Şeyh Hamid bin Cesim El Tahani, Kurban Bayramı nedeniyle ilan edilen ancak başarısızlıkla sonuçlanan dört günlük ateşkesin ardından Suriye hükümetini halkına karşı soykırıma girişmekle suçladı.

El Tahani, el Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, yabancı güçleri de Devlet Başkanı Beşar Esad’ın kuvvetleri Suriye halkını katlederken seyirci kalmakla suçladı.
Katar Emiri Suriye’de olup bitenlerin bir iç savaş değil halkı yok etmeyi amaçlayan bir soykırım olduğunu savundu.

Aynı zamanda Katar’ın dışişleri bakanı da olan Şeyh El Tahani, BM-Arap Birliği özel temsilcisi Lakhdar Brahimi’ye güvendiğini, ancak ülkesinin Esad hükümetine hiç güvenmediğini bildirdi.

Lakhdar Brahimi Pazartesi günü Suriye’de durumun daha da kötüleştiğini, 19 aydır devam eden krize çözüm bulmak için uluslararası toplumun biraraya gelmesi gerektiğini söyledi. Brahimi bu görüşleri, Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’la yaptığı görüşme sonrasında dile getirdi. Brahimi, ateşkesin yürümemesinden duyduğu üzüntüyü de dile getirdi, ancak bu başarısızlığın, soruna çözüm bulma girişimlerini engellememesi gerektiğini vurguladı. Brahimi, “Elimizden geldiğince sorunu çözmek için çalışacak, Suriye içi ve dışındaki ilgili tüm taraflarla işbirliği yapmaya devam edeceğiz,” dedi. Brahimi, Birleşmiş Milletler’in, Suriye’ye barış gücü göndermeyeceğini de söyledi.

BM ve Arap Birliği Özel Temsilcisi, Suriye hükümetinden ve isyancılardan Kurban Bayramı süresince ateşkese uymalarını istemiş, ancak iki taraf da bu çağrıya uymamıştı.

Öteyandan merkezi İngiltere'deki Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü, Salı günkü çatışmalarda 51 kişinin öldüğünü duyurdu.

Ateşkesin ihlal edilmesinden duyduğu hoşnutsuzluğu dile getiren BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, uluslararası toplumu yeniden Suriye’deki çatışmaların sona erdirilmesi için işbirliği yapmaya çağırdı. Genel Sekreter, uluslararası toplum içinde görüş ayrılıkları devam ettiği sürece Suriye halkının yaşadığı acıların daha da artacağı görüşünü dile getirdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG