Erişilebilirlik

21 Kasım Amerikan Basınından Özetler


21 Kasım Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Washington Post, yeni seçilen başkan Donald Trump’ın haftasonunda kabinesini oluşturmak için yürüttüğü yoğun çalışmalarla ilgili bir habere yer veriyor. Habere göre Trump, haftasonu boyunca New Jersey’de sahibi olduğu golf kulübünde aralarında New York eski belediye başkanı Rudy Giuliani, 2012 seçimlerinin Cumhuriyetçi Partili başkan adayı Mitt Romney ve emekli deniz piyade generali James Mattis’in de bulunduğu bazı isimlerle görüştü. Gazete, önemli makamlara hafta başından itibaren atamaların yapılacağı öngörüsünde bulunuyor. Washington Post ayrıca haftasonunda televizyonlarda yayınlanan söyleşi programlarında Trump’ın Amerika’daki Müslümanlar’ın kayıt altına alınması önerisinin de gündeme geldiğini yazıyor. Habere göre Trump’ın özel kalem müdürü Reince Priebus, NBC Televizyonu’na verdiği demeçte, dine dayalı kayıt sistemi uygulaması getirmeyi düşünmediklerini söyledi.

Washington Post bugün ayrıca Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturduktan sonra Senato’yla nasıl bir ilişki yürüteceği konusunda bir haber yayınlamış. Habere göre Başkan Obama’nın sağlık reformunun iptalini, vergi sistemini değiştirmeyi, küresel anlaşmaları yeniden masaya yatırmayı ve altyapı inşaatlarına trilyonlarca dolar harcamayı isteyen Trump’ın bu projelerini, adalet bakanlığına getirilecek olan Alabama senatörü Jeff Sessions dışında canla başla destekleyen isimlerin sayısı oldukça az. Ancak gazete, Başkan Trump, Cumhuriyetçi Parti Senato Grup Başkanı Mitch McConnell ve Demokrat Parti Senato Grup Başkanı Chuck Schumer arasındaki dinamiğin, Trump’ın politikalarını belirlemesinde kilit rol oynayacağını yazıyor. Habere göre 70 yaşındaki Trump’la 46 yaşındaki Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan’ın anlaşıp anlaşamayacakları ise daha uzun süre merak konusu olmaya devam edeceğe benziyor.

Bugün Wall Street Journal ise Başkan Obama’nın geriye kalan iki aydan kısa görev süresi içinde İran’la yapılan nükleer anlaşmayı daha da sağlamlaştırmak için girişimlerde bulunduğunu yazıyor. Habere göre Donald Trump’ın önemli makamlara yaptığı ilk atamalar, İran’ın nükleer faaliyetlerini kontrol altına alan anlaşmayı tehdit eder nitelikte. Trump’ın ulusal güvenlik danışmanlığına getirdiği emekli Tümgeneral Michael Flynn ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA direktörlüğüne atanan Mike Pompeo, İran anlaşmasına karşı çıkmalarıyla biliniyor. Başkan Obama bu nedenle giderayak alacağı önlemlerin başında daha çok Amerikan şirketine İran pazarına girmeleri için ruhsat vermek ve Amerika’nın uyguladığı bazı yaptırımları kaldırmak geliyor. Habere göre Trump anlaşmayı doğrudan hedef almasa da İran’a ek yaptırımlar uygulama gibi girişimlerle anlaşmanın dağılmasına neden olabilir.

New York Times, ana sayfasında cinayet ve suç oranı en yüksek ülkelerden biri olan El Salvador’daki çetelerle ilgili ayrıntılı bir değerlendirmeye yer veriyor. Habere göre nüfusu 6 buçuk milyon olan El Salvador’da ülkenin en büyük suç çetelerinden birinin üye sayısı, 60 bin. Ülkede yoksulların başını çektiği mafyalaşma, irili ufaklı birçok suç örgütünün kurulmasına neden oluyor. Çete üyeleri, medyada yansıtılanın aksine lüks içinde yaşamıyor, çok az maddi kazanım elde ediyor. Ülkede birçok sektör, suç çetelerinin yönlendirmesine göre iş yapıyor.

XS
SM
MD
LG