Erişilebilirlik

10 Kasım Amerikan Basınından Özetler


10 Kasım Amerikan Basınından Özetler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Amerikan basını bugün, Cumhuriyetçi Donald Trump’ın başkanlık seçimlerini kazanmasının gerek Amerika, gerekse tüm dünyada şok etkisi yaratmasının yankılarına geniş yer ayırıyor.

”Bölünme Karşısında Tüm Gözler Trump’ta” başlığıyla çıkan Washington Post, Amerika’nın Çarşamba sabahına iki ayrı ülke olarak uyandığını yazmış. Bir grubun zafer kazanmış ve umutlu hissettiğini, diğer grubunsa önümüzdeki dört yıla hayal kırıklığı, karamsarlık ve korku içinde adım attığını belirten Washington Post’a göre birçok seçmen, kendisine ”Acaba Amerika Birleşik Devletleri’nde mi yaşıyorum?” sorusunu soruyor.

Washington Post ayrıca yeni seçilen başkan Trump’ın aklında yepyeni bir Washington olduğunu yazmış. Trump’ın yeni muhafazakar politikalarla Washington’a geleceğini bildiren habere göre ordudan hükümet dairelerine, federal mahkemelerden mali ve siyasi kurumlara Washington’un aşina olduğumuz yüzü, Trump başkanlığı altında derin bir değişim geçirebilir. Öte yandan Trump’ın verdiği bazı vaatleri yerine getirmek son derece kolay, diğerleriyse bir o kadar zor olacak. Habere göre Trump, tek bir imzayla, daha başkanlığının ilk saatlerinde, Başkan Obama’nın bazı kararnamelerini iptal edebilir. Buna örnek olarak bazı kaçak göçmenlerin sınırdışı edilmelerini engelleyen başkanlık kararnamesini vermek mümkün. Obama’nın sağlık reformunun iptali ve Meksika sınırına duvar örme önerisi ise Kongre onayı gerektiriyor. Ancak Kongre’nin her iki kanadının da Cumhuriyetçi Parti kontrolunda olması Trump’ın işini kolaylaştırsa bile Washington Post, yasaların bazı ayrıntıları üzerine çıkacak tartışmaların uzun sürebileceği görüşünde.

New York Times ”Demokratlar, Öğrenciler ve Yabancı Müttefikler Trump’ın Başkanlığı Gerçekliğiyle Yüzleşiyor” başlığını kullanmış. Gazete, daha geçen yıl akıllara gelmesi bile mümkün olmayan Trump başkanlığı senaryosunun artık gerçek olduğunu, Amerika’nın bu gerçeği hazmetmesinin ise zaman alacağını yazmış. Haberde, ”Trump benim başkanım olamaz” diyen protestoculara karşın ”Başarılı olması için Trump’ı destekliyoruz” şeklinde konuşan Başkan Obama’nın ülkeye birlik-beraberlik mesajı aşılamaya çalıştığı vurgulanmış. New York Times bir yandan da Amerikan medyasının derin bir iç hesaplaşmaya girdiğini bildiriyor. Tüm Amerika’nın sorduğu ”Medya herşeyi nasıl bu kadar yanlış anladı, tahminler neden bu kadar yersizdi?” sorusuyla yüzleşen medya, kendi içinde muhasebe yapıp bazı yanıtlar aratacak.

Wall Street Journal ise bugün ana sayfasına ”Yeni Bir Siyasi Düzen” başlığı atmış. Gazeteye göre beklenmedik bir yenilgi alan Demokrat Parti, şimdi gerek seçmenlere verdiği mesaj, gerekse yararlandığı taktikler açısından değişim çağrısında bulunuyor. Habere göre siyah seçmenlerin 2008 ve 2012‘de olduğu kadar varlık göstermemesi ve Trump’ın küçük yerleşim birimlerindeki beyaz seçmeni saflarına çekmesi, Clinton’ın mağlup olmasında rol oynadı. Cumhuriyetçi siyasette ise yeni bir çağ açıldığı yorumu yapan gazeteye göre, Rusya’ya karşı düşmanca tavırlar ve bir zamanlar muhafazakar siyasetle özdeşleştirilen serbest ticaret, artık eski ağırlığını yitirecek.

”Yeni Bir Gerçekliğe Alışılacak” başlığıyla çıkan Chicago Tribune, şimdi herkesin ”Peki Trump Yönetimi Neler Yapacak?” sorusunu sorduğunu yazmış. Habere göre birçok Cumhuriyetçi Partili, katı göçmenlik politikaları haricinde içeride ve dışarıda ne gibi politikalar güdeceği konusunda çok da fazla bilgi vermeyen Trump’la nasıl başa çıkacaklarını hesaplamaya çalışacak.

XS
SM
MD
LG