Erişilebilirlik

Karzai'den NATO'ya İşgalci Güç Uyarısı


Karzai'den NATO'ya İşgalci Güç Uyarısı
Karzai'den NATO'ya İşgalci Güç Uyarısı

Afganistan devlet başkanı Hamid Karzai, sivil ölümlerin devam etmesi halinde NATO’nun müttefik değil işgalci güç olarak görüleceği uyarısında bulundu.

Evlere yönelik hava saldırılarına artık izin verilmeyeceğini belirten Karzai, saldırılar durmazsa Afgan hükümetinin önlem alacağını söyledi ancak önlemleri açıklamadı.

NATO Cumartesi günü Helmand ilindeki hava saldırısında ölen 9 sivil için özür diledi. Afgan yetkililer iki evin vurulduğu saldırıda çoğu çocuk 14 kişinin öldüğünü önesürüyor.

NATO sözcüsü Oana Lungescu Brüksel’de yaptığı açıklamada evleri hedef alan hava saldırılarının gerekli olduğunu ve bu tür operasyonların düzenlenmesinde Afgan kuvvetleriyle işbirliğine devam edileceğini belirtti.

Lungescu, NATO’nun Karzai’nin kaygılarını ciddiye aldığını ve sivil kayıpları önlemek için hertürlü çabayı göstereceğini de söyledi.

Afganistan’daki askeri koalisyonun sözcüsü Tuğamiral Vic Beck, Amerikan ve NATO kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petraus’un sürekli “her kurtarıcı güç, zamanla işgal gücüne dönüşmemek için çok dikkatli davranmalıdır” uyarısında bulunduğunu hatırlattı.

Beck, NATO’nun “ bu gerçeğin” ışığı altında adım atmasının önemi konusunda Karzai ile hemfikir olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG