Erişilebilirlik

Karzai'den ABD-Taleban Görüşmelerine Destek


Karzai'den ABD-Taleban Görüşmelerine Destek
Karzai'den ABD-Taleban Görüşmelerine Destek

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai Taleban ile Amerika arasındaki görüşmeleri ve isyancı örgütün Katar’da büro açma kararını memnunlukla karşıladığını açıkladı.

Karzai açıklamasında görüşmelerin Afganistan’da “savaş, komplo ve masum insanların öldürülmesine ” son verebileceğini belirtti.

Taleban, Salı günü Katar’da siyasi büro açma konusunda ön anlaşmaya varıldığını bildirmişti.

Örgüt sözcüsü Zebihullah Mücahit tarafından yapılan açıklamada Taleban’ın barış görüşmeleri çerçevesinde Guantanamo üssünde tutulan örgüt üyelerinin bırakılmasını istediği de vurgulandı. Ancak açıklamada Taleban’ın “kukla rejim” olarak tanımladığı Afgan hükümetinden sözedilmedi.

Amerika, Taleban’ın Katar’da büro açmasının Afgan savaşını sona erdirmede olumlu bir rol oynayabileceğini bildirdi.

Amerikalı yetkililer, Taleban ile bir barış anlaşmasına varılmasına açık olduklarını ve anlaşma kapsamında tutuklu Taleban üyelerinin başka bir yere nakledilebileceğini belirtiyor.

Aralık ayında Başkan Yardımcısı Joe Biden, Taleban’ın Amerika’nın düşmanı olmadığını ve el-Kaide teröristlerine barınak sağlamadıkça Amerika için bir tehdit oluşturmadığını açıklamıştı.

Afgan yetkililer, başta Taleben bürosunun Katar’da açılmasına karşı çıkmış ve Türkiye ya da Suudi Arabistan’da açılmasını istemişti.

XS
SM
MD
LG