Erişilebilirlik

Karzai Washington Temaslarına Başlıyor


Karzai Washington Temaslarına Başlıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai Başkan Barack Obama ile görüşmek üzere Washington’a geldi. Görüşmede Amerikan kuvvetlerinin çoğunun gelecek yıl Afganistan’dan çekilmesinden sonra ikili ilişkilerin geleceği ele alınacak.

Hamid Karzai, Washington görüşmelerinden önce geçen ay Amerika Savunma Bakanı Leon Panetta ile biraraya geldi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nulad, Karzai’nin Washington temaslarında 60 bin Amerikan askerinin çoğunun gelecek yıl çekilmesinden sonra Amerikan-Afgan ilişkilerinin geleceğinin ele alınacağını söyledi: “Bütün konuların gündeme gelmesini bekliyoruz. Güvenlik, siyasi geçiş dönemi, biliyorsunuz 2014’de Afganistan’da seçimlere gidilecek,Amerika’nın süregelen ekonomik desteği, İpek Yolu stratejimiz, bölgesel bütünleşme stratejimiz gibi konular. Özetle, Karzai ile konuşacağımız birçok konu olacak.”

Taleban militanları Karzai hükümeti için güvenlik tehdidi oluşturmaya devam ederken özellikle Pakistan sınırında ülkenin bazı bölgelerini hala kontrol ediyor.

Cato Enstitüsü uzmanlarından Malou Innocent, Başkan Obama’nın ikinci döneminin Amerika’nın Afganistan politikasını değiştirme fırsatı sağlayacağı görüşünde: “Taleban’ı yönetimle bütünleştirme çalışmaları başlamalı. Taleban’ın yerel gücü, halkı anlaması, Pakistan’daki sınır ötesi barınakları gibi ülke gerçekleri kabul edilmeli. Bunlar yapılırsa çıkarlarımızla durumu değiştirecek sınırlı yeteneğimiz arasında bir denge kurulabilir.”

Afganistan ile Pakistan, örgütün daha ılımlı unsurlarını kazanma çabaları çerçevesinde bazı Taleban tutuklularını serbest bırakma konusunda işbirliği yapıyor.

Afgan Hükümet Sözcüsü Aymal Faizi, “Taleban tutuklularının bırakılması Afganistan’da barış sürecine yardımcı olacak ve diğer Taleban üyelerini Afgan hükümetiyle görüşmelere teşvik edecek,” diyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland da bunun iyi bir başlangıç olacağı görüşünde: “Bu iş şiddeti reddetme, Afgan anayasasını kabul etme gibi konularda izlenecek en iyi yolu teşvik edecek şekilde yapılmalı. Ama Afganistan ile Pakistan arasında uzlaşma sağlayacak bir diyaloğu kuvvetle destekliyoruz.”

Orta Doğu Enstitüsü’nde görevli Profesör Marvin Weinbaum, on yılı aşkın savaştan sonra uzlaşma için daha çok istek olduğunu söylüyor: “Siyasi bir sonuç alınması iyi olur çünkü bu, 2014’de çekildiğimizde ülkenin parçalanmayacağından daha çok emin olmamızı sağlar.”

Obama yönetimi Amerika’nın Afganistan’da 2014’den sonra da eğitim ve terörle mücadele desteği dahil güvenlik konusunda “kalıcı bir varlığa” sahip olmayı planlıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG