Erişilebilirlik

Karzai ve Şerif Taleban'ı Görüştü


Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, İslamabad ziyareti sırasında Başbakan Navaz Şerif’le Kabil’le Taleban arasındaki doğrudan görüşmelerin geleceğini değerlendirdi

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Pakistan ziyareti sırasında İslamabad’da Başbakan Navaz Şerif’le, Taleban’la doğrudan görüşmelerin geleceğini görüştü.

Daha sonra gazetecilerle konuşan konuşan Karzai görüşmede aşırı gruplarla mücadelede ortak çalışmaların önemini ve sınırın iki tarafında da barış ve istikrarın sağlanmasını ihtiyacının ele alındığını söyledi.

Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de Pakistan’ın Afganistan’daki barış ve uzlaşma sürecine güçlü ve samimi desteğini sürdürdüğünü bildirdi. Ancak Şerif bu çalışmaların Afganistan’ın öncülüğünde yapılması gerektiğini belirtti.

Görüşmede ayrıca iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi, enerji ve iletişim sektörlerinde işbirliğinin arttırılması görüşüldü.

Karzai ve Şerif’in görüşmesi, iki ülkenin maliye bakanlarının ikili ticaret ve kalkınma projeleriyle ilgili olarak hazırlanan kapsamlı bir anlaşmayı imzalamalarına da imkan sağladı.

İki lider, Şerif’in Haziran’da göreve gelmesinden buyana ilk kez görüşme yaptı.

Afganistan ve Pakistan arasında gerginlik yıllardır sürüyor. Afganistan, Pakistan’ı Taleban liderlerini korumak ve onlara Afganistan ve Amerikan kuvvetlerine karşı düzenlenen saldırılarda yardım etmekle suçluyor. Pakistan ise bu suçlamaları reddediyor.

Uzmanlar Amerika’nın Aralık 2014’te Afganistan’dan çekilme tarihi yaklaştıkça Hamid Karzai’nin Pakistan’dan yardım alma konusunda daha istekli hale geleceğini söylüyor.

Afgan yetkililer Hamid Karzai’nin aynı zamanda Pakistan’da tutuklu bulunan Afgan mahkumların serbest bırakılmasını sağlamaya çalıştığını bildirdi. Mahkumlar arasında eski Taleban kumandanı Molla Abdül Gani Baradar da bulunuyor. Baradar’ın 2010 yılında Taleban’dan bağımsız olarak Afgan hükümetiyle barış görüşmeleri yaptığı söyleniyordu. Ancak Pakistanlı yetkililer 2010 yılında Pakistan’a seyahat eden Baradar’ı tutukladı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Hamid Karzai’nin ziyaretinin iki ülkenin de ilişkileri düzeltme isteğini gösterdiğini bildirdi.

Karzai Haziran ayında Amerikalı diplomatlar ve Taleban temsilcilerinin katılacağı güvenlik görüşmelerine katılmayı reddetmişti. Doha’daki görüşmeleri reddeden Karzai kararına neden olarak Taleban’ın kendini uzlaşma arayan bir isyancı grup olarak değil egemen bir oluşum gibi tanıtmasını göstermişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG