Erişilebilirlik

Karzai de IŞİD'den Şikayetçi


Karzai Pakistan'ı Suçladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Rahim Gül Sarwan – “IŞİD, Afganistan için ne boyutta bir güvenlik tehdidi oluşturuyor? IŞİD’in Afganistan’da kök salmasından endişeli misiniz? Afganistan bu sorunla baş etmeye hazır mı?” sorusu üzerine Karzai şu yanıtı verdi:

Hamit Karzai - “IŞİD, Afganistan’da doğan bir oluşum değil. Bir başka deyişle IŞİD Afganistan’a özgü bir örgüt değil. Bu örgüt Irak ve Suriye’de yabancı güçlerin çok büyük çaplı müdahaleleri sonucu oluştu. Eğer Afganistan’da bazı IŞİD unsurları varsa ve bu unsurlar Afganistan’da ilerleme kaydediyorsa bu, arkalarında yabancı güçlerin desteği var anlamına gelir. Yabancı istihbarat örgütleri IŞİD’e Afganistan’daki emellerinin de ötesi için yardım ediyor demektir. Eğer IŞİD Afganistan’da büyürse bu, Afganistan dışında birilerinin Çin, Rusya ve Orta Asya’ya zarar vermek için bazı oyunlar oynadığına işaret eder.”

Rahim Gül Sarwan – ”Afganistan’daki savaşı sona erdirmede Amerika nasıl bir rol oynayabilir?”

Hamit Karzai - “Eğer Amerika terörle mücadelede samimiyse öncelikle bölgedeki ülkeler için kaygılanmaya başlamalı. Özellikle Çin, Hindistan, Rusya gibi büyük ülkeler için terörün bir tehdit unsuru olduğunu görmeli ve gerçek anlamda uluslararası ve bölgesel işbirliği başlatmalı. Bu aynı zamanda Afganistan’la ilgili planların yeniden yapılması anlamına gelir. Afgan halkına, kalkınmaya ve ülkenin ekonomik gelişimine daha çok destek olunması gerekiyor. Askeri konular ve ordu arka planda kalmalı.”

Rahim Gül Sarwan – “Hem Pakistan hem de Hindistan, Afganistan’da savaşa girmek istemediklerini söylüyor. Peki kime inanalım?”

Hamit Karzai – “Hiçbir ülkeye ya da halka inanmayın. Dizginleri kendi elimize almalı ve Afganistan’da savaş çıkmasına izin vermemeliyiz. Bu ülkelere Afganistan üzerinden birbirlerini suçlama fırsatı tanımamalıyız. Pakistan, Hindistan’ı, Afganistan’da gösterdiği faaliyetler yüzünden suçlamamalı. Pakistan dediğim zaman Pakistan istihbaratı ve ordusunu kastediyorum, Pakistan halkını değil. Pakistan istihbaratı köktendinci faaliyetleri kışkırtmayı, köktendinciliği terör aracı olarak kullanmayı ve bu politikalarını Afganistan, Hindistan ve diğer ülkeleri birbirine düşürmek için yürütmeyi artık bırakmalı. Afganistan’la medeni bir ilişki içine girmeli. O zaman biz de karşılık veririz.”

Rahim Gül Sarwan – “Kısa süre önce Çin’i ziyaret ettiniz. Çin, Afganistan’da nasıl bir rol oynamak istiyor?”

Hamit Karzai – “Çin son derece önemli bir rol oynayabilir. Afganistan’ın barış ve istikrar içinde olduğunu görmek isteyen bir Çin var. Çin’in Afganistan’a ekonomik yardımı sürdürmesi, barışı güçlendirecek çalışmalar yapması, Afganistan’a ekonomik kalkınma için destek olmasını istiyoruz.”

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG