Erişilebilirlik

Karzai İran'dan Para Aldıklarını Kabul Etti


Karzai İran'dan Para Aldıklarını Kabul Etti
Karzai İran'dan Para Aldıklarını Kabul Etti

New York Times gazetesi İran'ın çıkarlarını korumak için Afgan yetkililere rüşvet verdiğini yazmıştı

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai İran’dan yılda bir veya iki kez para aldığını kabul etti. Karzai, para transferinin saydam olduğunu ve bunun bir çeşit dış yardım olduğunu söyledi.

Karzai, İran’ın Afganistan Cumhurbaşkanlığı’na kamu harcamaları için en fazla 975 bin dolar transfer ettiğini söyledi.

New York Times gazetesi, Karzai’nin Genel Sekreteri Ömer Davutzai’nin İran’ın çıkarlarını korumak için rüşvet aldığını bildirmişti. Gazeteye göre İran bu parayı kullanarak Afgan siyasetçilerle Amerikalıların arasını açmayı hedefliyordu. Ancak Karzai, Davutzai’nin parayı kendi talimatıyla kabul ettiğini söyledi.

New York Times gazetesine göre, Cumhurbaşkanı Karzai, İran’dan gelen parayla milletvekillerine, aşiret reislerine ve Taleban liderlerine ödeme yaparak bu kesimlerin bağlılığını garanti etmeye çalışıyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir batılı diplomat Karzai’nin kullandığı parayı bir çeşit rüşvet fonuna benzetti. Gazeteye açıklama yapan bir Afgan yetkili ise Davutzai’ye iki ayda bir 1 ila 2 milyon dolar arasında ödeme yapıldığını söyledi. Bir diplomat Davutzai’ye bir seferinde 6 milyon dolar ödendiğini de belirtti. Haberde İran’dan gelen paranın Davutzai’nin bürosunda bir kasada tutulduğu yazıyor.

XS
SM
MD
LG