Erişilebilirlik

Karzai, Hindistan ile İlişkileri Güçlendiriyor


Karzai, Hindistan ile İlişkileri Güçlendiriyor
Karzai, Hindistan ile İlişkileri Güçlendiriyor

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ikili ilişkileri güçlendirme amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzaladı.

Anlaşma, güvenlik işbirliğinden ticari ve ekonomik ilişkilere, sosyal ve kültürel mübadeleye kadar bir dizi alanı kapsıyor. Bu, Afgan hükümetinin 2001 yılında başlayan savaştan beri bir yabancı müttefik ülkeyle imzaladığı ilk kapsamlı anlaşma..

Karzai ve Singh Yeni Delhi’deki görüşmeden sonra bölgesel barış ve işbirliği çağrısında da bulundu.

Karzai’nin Pakistan’ın geleneksel rakibi Hindistan’a yaptığı gezi, bölgesel gerginliklerin arttığı bir sıraya rastladı.

Hem Hintli hem de Afgan yetkililer, Pakistan’ı Afganistan’da karışıklık çıkarmakla suçluyor. Pakistan suçlamayı reddediyor.

Karzai Pazartesi günü yaptığı konuşmada Pakistan’ı hala barış önünde ciddi bir engel olarak tanımladı. Afgan lider, Pakistan’ı teröristlere karşı izlediği politikada ikili oynamakla suçladı.

Afgan istihbarat örgütü, eski Afgan cumhurbaşkanı Burhaneddin Rabbani’ye suikast planının Pakistan’da yapıldığını ve suikastı bir Pakistan vatandaşının düzenlediğini önesürüyor. Yüksek Barış Şurası Başkanı Rabbani, 20 Eylül günü başkent Kabil’de bir bombalı saldırıda yaşamını yitirmişti.

Hindistan da Pakistan’ı Afganistan’daki elçiliğine 2008 ve 2009’da düzenlenen iki bombalı saldırıyı planlamakla suçluyor.



XS
SM
MD
LG