Erişilebilirlik

Karzai ABD ile Güvenlik Anlaşmasını İmzalamıyor


Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Amerika ile güvenlik anlaşmasını imzalamak için Nisan’da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini bekleyeceğini açıkladı.

Karzai, Amerikan hükümetine bağlı Hür Avrupa Radyosuna verdiği demeçte anlaşmanın ülkesini çıkarlarına hizmet ettiğini ancak imzalaması için önce ABD'nin Afganistan’da ev baskınlarına son vermesini ve Taleban’la barış sürecini başlatmaya yardımcı olması gerektiğini söyledi.

Aşiret ve yerel topluluk liderlerinden oluşan Loya Jirga Pazar günü Amerika ile ikili güvenlik anlaşmasını desteklemiş ve devlet başkanı Karzai’yi hemen imzalamaya çağırmıştı.

Beyaz Saray, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin ABD ile güvenlik anlaşmasını hemen imzalamayı reddetmesi üzerine gelecek yıl tüm Amerikan askerlerinin çekilmesi olasılığının ortaya çıktığını bildirdi.
Karzai Pazartesi günü Kabil’de görüştüğü ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’a anlaşmayı imzalamadan önce Amerika’nın Afgan evlerine askeri baskınlara hemen son vermesi ve barış görüşmelerine bağlılığını göstermesi gerektiğini söylemişti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Anlaşma hemen imzalanmazsa Amerika’nın 2014 yılı sonuna kadar tüm askerlerini Afganistan’dan çekmeyi planlamaktan başka çaresi kalmayacaktır” denildi.

“Sıfır seçenek” denen tüm çekilme, Amerikan askerlerinin hepsinin bir anlaşmaya varılamaması üzerine iki yıl önce Irak’ı terketmesine benziyor.

Anlaşmanın 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girmesi ve Amerikan askeri ve sivil personelin 10 yıl daha Afganistan’da lojistik destek sağlamak üzere kalması öngörülüyor.

Başkan Obama anlaşmaya varılmasından bir gün önce Karzai’ye bir mektup göndererek, Amerikalıların hayatı tehlikede olmadığı sürece Afgan sivillerin ve evlerin operasyonlarda hedef alınmayacağı sözü vermişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG