Erişilebilirlik

Kartopu Oynayan Gazeteci Öldürüldü


Oldurulen gazeteci Nuh Koklu
Oldurulen gazeteci Nuh Koklu

İstanbul Kadıköy’de arkadaşlarıyla birlikte kartopu oynayan gazeteci Nuh Köklü, o sokakta aktar dükkanı olan bir kişi tarafından bıçaklandı. Taksiyle hastaneye kaldırılan Köklü ölürken saldırgan Serkan A. tutuklandı

Olay, akşam 9 sularında meydana geldi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Yeldeğirmeni Dayanışması’ndan Vahit Kireşci, Altıyol’daki boğa heykeli önünde #direnözgürlük nöbeti tuttuktan sonra Yeldeğirmeni’ne döndüklerini, eve çay içmeye çıkmadan kartopu oynarken saldırının gerçekleştiğini söyledi.

Görgü tanığı: Göğsüne bir bıçak darbesi geldi

Kireşci, ‘attığımız bir kartopu yandaki cama geldi. Bunun üzerine aktarın sahibi küfrederek dışarı çıktı. Aramızda kadın arkadaşlar da vardı. Onlar ortamı sakinleştirmeye çalıştı. Bir sürü küfür etti. Sonra içeriden sopa getirdi bize saldırdı. Bir iki arkadaşa vurdu ama biz elinden sopayı aldık. Bunun üzerine içeri girip ekmek bıçağı aldı. Bıçağı savurunca hepimiz kaçıştık. Bir tane kadın arkadaşın başının üstünden geçti. Bir başka arkadaşın montunu kesti. Sonra bir başka kadın arkadaşı kovaladı ama yakalayamadı. Sonra başka bir erkek arkadaşın peşinden koşarken kaydı düştü. Bizim arkadaşlar da elinden bıçağı almaya çalışırken rastgele bıçağı salladı. Nuh’a denk geldi. Bıçağı göğsüne sapladı. Bir kere sapladı’ dedi.

Yeldeğirmeni Dayanışması üyesi ve mahalle sakini Vahit Kireşçi, daha sonra aralarında bulunan bir sağlık personelinin ağır yaralı gazeteciye tampon yaptığını ambulansın gecikmesi üzerine ise 5-6 dakika sonra taksiyle Haydarpaşa Numune Hastanesi’ne gönderildiğini söyledi.

Mahalle sakinlerinden Ayşe Sayılı ise olayın en az bir saat sürdüğünü dükkanın önünde yaklaşık 100 kişinin toplandığını saldırganın küfürlerini sürdürdüğünü ifade etti.

Olayın meydana geldiği aktar dükkanı
Olayın meydana geldiği aktar dükkanı

Görgü tanığı: Saldırgan ‘benim deli raporum var, yarın çıkarım’ diyordu

Vahit Kireşçi polisinin yaklaşık 1 saat sonra geldiğini bu gecikmeye gerekçe olarak da 155 Polis İmdat hattındaki aksaklığı gerekçe gösterdiğini belirtti.

Kireşçi, ‘olaydan hemen sonra 3-5 dakika kadar bazılarımızı kovaladı. Bu esnada benim deli raporum var yarın çıkarım diyordu. Sonra içeri girip bıçağı yıkadı ve dışarı çıkıp telefonda birine olayı anlattı. Hakaretlerini ve küfürlerini sürdürünce dükkanın elinde biriken insanlar onu biraz da hırpalayarak elindeki bıçağı aldı. Dükkanın ön camı da o esnada kırıldı’ dedi.

Nuh Köklü, Sabah gazetesi, Bianet internet sitesi, ve NTV televizyonu gibi kurumlarda çalışmış bir gazeteci. Köklü, 2009 yılındaki Sabah-ATV grevi öncesi Türkiye Gazeteciler Sendikası işyeri temsilcisiyken işten çıkarılmıştı.

TGS Genel Sekreteri: Toplumu kutuplaştıranlar bu cinayetin azmettiricileri

Amerika’nın Sesi’ne konuşan TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli, Köklü cinayetinin Türkiye’deki kutuplaşmanın sonucu olduğunu savundu. Kuleli, Türkiye’deki herkes bunu kimin beslediğini biliyor. Kendi saraylarında, kendi sırça köşklerinde toplumu kutuplaştıranlar bu cinayetin azmettiricileri olarak mesuldurlar. Nuh, ATV-Sabah grevinde grev önlüğünü ilk giyenlerden biriydi. İşyeri temsilciyken hukuksuz olarak işten atıldı. Ama bir gün bile diyalogu ve hoşgörüyü bir kenara bırakmadı’ dedi.

Kuleli, sosyal medyada dile getirilen ‘koskoca adam neden kartopu oynuyordu’ eleştirilerinden rahatsız. TGS Genel Sekreteri, ‘Kimileri çocuk gibi kartopu oynuyormuş diyor, o kara tabloya rağmen hep yaşama sevinci olan, hep insanlara mutluluk veren birisiydi. Gelinen noktada gülenden eğlenenden nefret eden bir güruh yarattılar. Herhalde bağnazlığın tanımı da bu olsa gerek. Biz bunun arkasındaki karanlığı sorguluyoruz. Karanlıkla mücadeleye devam edeceğiz’ dedi.

TGC: Bu nefret cinayeti ‘benim esnafım aynı zamanda polistir’ söyleminin sonucu

Türkiye Gazeteciler Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, ise bir açıklamaya yayınlayarak ‘Nuh Köklü’nün öldürülmesi, halkı birbirine düşman etmeye yönelik ‘’benim esnafım aynı zamanda polistir’’ söyleminin yarattığı en kötü sonuçlardan biridir. Nefret cinayetidir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TGC’nin atıfta bulunduğu söylemi, 26 Kasım’da düzenlenen 4. Esnaf ve Sanatkarlar Şurası’nda yaptığı konuşmada dile getirmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘bizim medeniyetimizde bizim millet ve medeniyet ruhumuzda esnaf sanatkar gerektiğinde askerdir, alperendir. Gerektiğinde cephede vatanını savunan şehittir, gazidir, kahramandır. Gerektiğinde asayişi tesis eden polistir. Gerektiğinde adaleti sağlayan hakimdir, hakemdir. Gerektiğinde de şefkatli bir ağabeydir, kardeştir. Taksici, şoför deyip geçemezsiniz. Mahallenin ağabeyidir, mahallenin bekçisidir’ demişti.

Saldırgan Emniyet’te ifade veriyor

Saldırgan Serkan A.’nın polisteki sorgusu sürüyor. Zanlının bugün Cumhuriyet Savcılığı’na sevk edilmesi bekleniyor. Sabaha kadar emniyette ifade veren görgü tanıkları ise polisin saldırı anına ilişkin kamera görüntülerini kendilerine izlettirdiğini söyledi.

Olayın ardından Yeldeğirmeni’ne gelen arkadaşları ve gazeteciler akşam 19’da Nuh Köklü’yü anacaklar. Köklü’nün cenazesi bugün Ankara’ya götürülerek yarın kılınacak cenaze namazının ardından Sincan mezarlığında toprağa verilecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG