Erişilebilirlik

Karma Parlamento Komisyonu Toplantısı Brüksel'de Yapıldı


Avrupa Parlamentosu (Arşiv)
Avrupa Parlamentosu (Arşiv)

Başmüzakereci Egemen Bağış, 9 Kasım’da Avrupa Birliği Komisyonu’ndan objektif ve olumlu bir rapor beklediklerini söyledi

Avrupa Parlamentosu üyleriyle TBMM üyelerini bir araya getiren Karma Parlamento Komisyonu’nun 65. toplantısı Brüksel’de yapıldı. Başmüzakereci Egemen Bağış, 9 Kasım’da Avrupa Birliği Komisyonu’ndan objektif ve olumlu bir rapor beklediklerini söyledi.



Türkiye’yle Avrupa Birliği arasındaki en uzun soluklu diyalog mekanizması olan Karma Parlamento Komisyonu’nda müzakere sürecinde ve ilişkilerde gelinen aşama masaya yatırıldı. Toplantıyı önemli kılan unsurlardan biri de 9 Kasım’da açıklanacak İlerleme Raporu’nun hemen öncesinde yapılıyor olmasıydı. Durum böyle olunca her iki taraf da birbirlerinden beklentilerini net şekilde ortaya koydu.

Toplantıda bir sunum yapan ve Avrupalı parlamenterlerin sorularını yanıtlayan Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinde kararlı bir şekilde ilerlediği mesajını verdi: “Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci yeni bir süreç değildir. 51 yıllık bir süreçtir. Bu 51 yıllık süreçte bize havlu attırmaya yönelik çok önemli çabalar ortaya konmuştur. Hiçbirinde havlu atmadığımız gibi bundan sonraki süreçte de havlu atmayacağız.”

Türkiye’de sağlıklı bir demokrasi olduğunu belirten Bağış buna örnek olarak da TBMM’den Avrupa Birliği süreciyle ilgili olarak geçen son yasayı gösterdi: “Şu anda Belçika Dönem Başkanlığı’yla rekabet faslının açılmasına yönelik çalışmaları yürütüyoruz. Geçtiğimiz hafta devlet yardımları otoritesinin kurulmasını sağlayan kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kanun TBMM’de iktidar ve muhalefetin işbirliğiyle geçti. Bu da gösteriyor ki Anayasa değişikliği gibi ülkemizde tartışılan bir siyasi meselenin hemen arkasından iktidarla muhalefet AB sürecinde bize fasıl açtıracak bir kanunun geçmesinde işbirliği yapabiliyor.”

Anayasa değişikliklerinin Türkiye’nin Avrupa Birliği karnesine çok olumlu katkı yapacağını düşünen Bağış, Komisyon’dan beklentisini de net şekilde ortaya koydu: “9 Kasım’da Avrupa Birliği Komisyonu’nun yayımlayacağı raporun ülkemizdeki son bir yıllık gelişmeleri değerlendirmesini bekliyoruz. Tabii biz objektif kriterlere dayanan, olumlu bir rapor olmasını bekliyoruz.”

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise son yıllarda Türkiye’de yapılan raformlara hakkını vermekle birlikte madalyonun diğer yüzünün de raporda yer alacağı mesajını verdi. Temel haklar alanında hala atılması gereken önemli adımlar olduğunu söyleyen Füle, bu adımlara özellikle ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü alanında ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

KPK’nın bugünkü oturumunun ana gündem maddelerini terör ve Kıbrıs sorunu oluşturacak.

XS
SM
MD
LG