Erişilebilirlik

Karayılan: 'Hükümet Bir Hafta İçinde Adım Atsın'


PKK’nın çatı örgütü KCK’da hafta başında liderlik el değiştirdi. Uzun süredir KCK Yürütme Konseyi’ne başkanlık eden Murat Karayılan’ın yerine Cemil Bayık ve Bese Hozat geldi. KONGRA-GEL 9. Kongresi’nde alınan kararla KCK, BDP’nın son yıllarda kullandığı eş başkanlık modelini benimsemiş oldu. Altı kişilik KCK Başkanlık Konseyi’ne ise Cemil Bayık, Bese Hozat, Murat Karayılan, Mustafa Karasu, Sozdar Awesta ve Elif Pazarcık seçildi.

Türkiye basınında bu değişim çoğunlukla örgütte “şahin” kanadın iş başına geldiği şeklinde yorumlandı. Ancak PKK’yı uzun yıllardır takip eden gazeteci Cengiz Çandar bu kanaatte olmayanlardan. Radikal’deki köşesinde bu değişikliğin Abdullah Öcalan’ın bilgisi dahilinde yapıldığını belirten Çandar, aslında hükümete mesaj verildiğini söylüyor.

Cengiz Çandar: ‘KCK pazularını şişirdi

Çandar, süreci şöyle yorumluyor: “Tepedeki değişiklikle birlikte PKK’nın ‘Süreç’te Tayyip Erdoğan’ın karşısında pazularını şişirerek oturmak istediği sonucuna varabiliriz. Bu ‘barış’tan ayrılıp ‘savaş hazırlığı’ anlamına gelmiyor gelmiyor ama iktidara, ‘işler artık senin tam tasarladığın tarzda yürümeyecek’ mesajının gönderilmiş olduğu açık”.

Akil İnsanlar Heyeti İç Anadolu Bölgesi üyesi ve Özgür Gündem yazarı Celalettin Can da PKK’nın hükümetten artık demokratik adımlar atmasını talep ettiğini söylüyor. Can, “Cemil Bayık, Murat Karayılan, Duran Kalkan, Sabri Ok, Remzi Kartal yıllardır birlikte çalışan isimlerdir. Bunların arasında aksettirilmeye çalışılan farklılıklar yoktur. Aralarında bir ideolojik farklılık bulunmuyor. Ancak Türk medyasında manipülasyon yapılıyor. Öcalan’ın Nevroz’daki konuşmasını kongre kararını dönüştürdüler. Zaten örgüt yayınladığı deklarasyonunda da hükümet demokratikleşmede ağır kalsa da aşağıdan yukarıya bu talepleri zorlayacağını dile getirdi” diyor.

Karayılan: ‘Süreç tıkanmak üzere’

KCK’nın yeni lider kadrosu ise dün Fırat Haber Ajansı’na verdikleri röportajla sürece bakışlarını ortaya koydu. Kimilerinin PKK’nın ‘güvercin’ kanadında olduğunu dile getirdikleri Murat Karayılan, çözüm sürecinin ikinci aşamaya geçtiğini belirterek adım atma çağrısında bulundu. KCK Genel Başkanlık Konseyi üyesi, “Herkes bilmeli ki önümüzdeki bir hafta çok ama çok önemlidir. Türk devletinin şu anki gibi tavrı devam ederse süreç tıkanır. Şu anda tıkanmamış ama tıkanma aşamasındadır” dedi.
Bayık da Karayılan’la aynı fikirde. “Süreci tıkatan Türk devlet ve hükümetidir” diyen Bayık’a göre, “Herkes devletten ve hükümetten adım bekliyor. Süreci bitiren bizler değil devlet ve hükümet tarafıdır. Gerçeklik budur. Bundan dolayı onların adım atması lazım. Tam da burada demokrasi güçleri devlet ve hükümetten adım atmayı istemeliler.”

KCK’nın yeni lideri Bayık: ‘Bağımsız doktorlar Öcalan’ı muayene etmeli’
Bayık, Öcalan’ın sağlık sorunları konusunda da hassasiyet içinde olduklarını söyledi. Müzakere sürecinin devam edebilmesi için Öcalan’ın tecritten çıkarılmasını isteyen KCK’nın yeni lideri, “Bu süreci Önder Apo başlattı ama hala tecrit altındadır. Avukatları onunla görüşemiyorlar kimse yanına gidemiyor. Daha da önemlisi şu anda ciddi sağlık sorunları var. Kaç gündür kamuoyunda ciddi kaygılar var biz de bu durum hakkında açıklama yaptık. Bağımsız ve uzman bir doktor ekibi İmralı’ya gitmeli ve Önder Apo’yu sağlık kontrolünden geçirmelidir. Diğer taraftan eğer bu süreç ilerleyecekse Önder Apo’nun koşulları iyileşmeli ve dışarıdan gelen heyetlerle görüşebilmeli. Dışarısıyla irtibatı olmalı. Diğer taraftan yardımcıları ve sekreterleri olmalıdır” dedi.

TTB bağımsız heyet göndermek için Adalet Bakanlığı’na başvurdu

Aslında bağımsız doktor talebi Bayık’tan önce kardeşi Mehmet Öcalan’la görüşme yapan Abdullah Öcalan'dan gelmişti. Bu talebin ardından Adalet Bakanlığı’na resmi başvuruda bulunan Türk Tabipler Birliği kararı bekliyor. Bakanlığın olumlu yanıt vermesi gerektiğini söyleyen TTB Genel Sekreteri Bayazıt İlhan, bunun hem yasal hak olduğunu, hem de kamuoyundaki kaygıların böylece önüne geçilebileceğini söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG