Erişilebilirlik

Karasar: 'Türkiye Kırgızistan'a Önem Vermeli'


Kırgızistan’daki olaylar Türkiye’de nasıl yorumlanıyor? Hülya Polat Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim üyesi Doçent Doktor Hasan Ali Karasar’la konuştu.




Doçent Dr. Hasan Ali Karasar’a göre, Türkiye Kırgızistan konusunda önümüzdeki günlerde daha aktif bir dış politika izlemeli ve bu ülkeyle ilgisini oradaki Türk vatandaşlarının geri getirilmesini sağlamakla sınırlamamalı. Karasar, Türkiye’nin Gürcistan’da olduğu gibi Kırgızistan’da da ekonomik varlık gösterebileceğini, bölgenin ihtiyaçlarını karşılamak, yıkılanı onarmak gibi projeler geliştirebileceğini söylüyor. Karasar ayrıca arabuluculuk olmasa da Türkiye’nin anlaşmazlık içindeki grupları biraraya getirme girişiminde de bulunarak da yararlı olabileceğini düşünüyor.

Karasar, Kırgız lider Roza Otunbayeva’nın olaylara rağmen referandumu gerçekleştirme kararını anlayışla karşılamak gerektiğini, geçici liderin, Kırgızistan’ın tekrar baskıcı bir yönetime ve yolsuzluklarla dolu günlere geri dönmesini önlemeye çalıştığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG