Erişilebilirlik

'Karadeniz Türküleri ABD’de Caza Dönüştü'


Ayça Kartari
Ayça Kartari

Geçtiğimiz ay, Amerikalı cazseverler bu müzik türünün Karadeniz kıyılarına vurduğunda nasıl “ses getirebileceğine” dair deneysel bir çalışmaya tanık oldu. Virginia Commonwealth Üniversitesi (VCU) Caz Bölümü’nün kurucularından Doug Richards tarafından caza farklı şekillerde uyarlanan Karadeniz ezgisi, Singleton Konser Salonu’nda Amerikalı dinleyicilerin beğenisine sunuldu. VCU orkestrası ile Montreal merkezli Ensemble Appassionata orkestrasına ise Türk caz sanatçıları Emre ve Ayça Kartari eşlik etti. Besteci ve orkestra şefi Doug Richards’ın Karadeniz tınılarına ilgi duymasının nedenlerinden biri de Emre Kartari.

Emre Kartari
Emre Kartari


Emre Kartari ilk caz eğitimini Virginia Commonwealth Üniversitesi’nde almış. 2009 yılında Türkiye’ye döndüğünde, Hacettepe Üniversitesi’nin caz bölümünü kurmakla görevlendirilen Kartari bu yeni bölümün açılış konseri için hazırlıklar yaparken Doug Richards’la işbirliği kararı almış. Bunun için de Richards’dan Türk ezgilerini cazla birleştirmesini istemiş. Doug Richards da “Ben Seni Sevdiğimi Dünyalara Bildirdim” isimli Karadeniz türküsünü cazın beş farklı varyasyonlarına uyarlamış.

Ayça Kartari
Ayça Kartari


Richards’ın besteleri Haccettepe Üniversitesi Caz Bölümü’nün açılış konserinde Türk dinleyicilerin karşısına çıktıktan sonra aynı besteler Amerikalıların da beğenisine sunuluyor. Besteleri ise yine bir Türk sanatçısı; Ayça Kartari seslendiriyor.

Emre-Ayça Kartari, müzik çalışmalarını Washington’daki stüdyolarımızda Melek Çağlar’a anlattı.


  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

XS
SM
MD
LG