Erişilebilirlik

'Kara Operasyonu Türkiye İçin İntihar Olur'


'Kara Operasyonu Türkiye İçin İntihar Olur'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:02 0:00

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, PYD’nin, Suriye'nin Azez ilçesi yakınlarındaki Minnak Havaalanı’nı ele geçirmesinden sonra Kilis'te konuşlu obüslerlerle havaalanına top atışı başlatması ve Türkiye’nin bu gelişmeler çerçevesinde bir kara operasyonu başlatıp başlatmayacağı konusunda, Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Uzmanı Doçent Dr. Ahmet Salih Bıçakçı, Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin kilit noktada yer alan bir ülke olarak, olaylar bu aşamaya gelmeden önce bir tutum belirlemesi gerektiğine değinen Doçent Dr. Ahmet Salih Bıçakçı, bu konuda Türkiye’nin çok da başarılı olmadığını vurguladı.

Türkiye’nin daha önce Kobani meselesinde PYD’ye destek olduğunu ancak bu tutumunu sürdüremediğini ifade eden Bıçakçı, bu iyi ilişkilerin devam ettirilip bu örgütün, Türkiye kolu olan PKK’yı desteklemesine engel olunmasını 'doğru bir adım' olarak niteledi.

IŞİD’in varlığına son vermenin hava operasyonlarıyla mümkün olmadığını ifade eden Orta Doğu Uzmanı Bıçakçı, bunun için kara operasyonuna ihtiyaç olduğunu ancak bu kara operasyonunun Türkiye’ye ağır sonuçlar doğuracağını belirtti. Amerika gibi çok iyi ekonomiye sahip bir ülkenin bile Irak ve Afganistan gibi ülkelerde bir sonuç elde edemediğini vurgulayan Bıçakçı, Türkiye’nin bölgede yapabileceklerinin tamamen soru işaretleriyle dolu olduğunu kaydetti.

Katar, Sudi Arabistan ve Türkiye’nin Suriye’deki muhalif güçleri destekleyen ülkeler olması açısından kara operasyonu için aday gösterilen ülkeler olduğuna dikkat çeken Bıçakçı, Katar ve Suudi Arabistan’ın bir Kürt sorunu yaşamadığına, Türkiye’nin ise hem kendi içinde hem de Suriye tarafında çözmesi gereken bir Kürt meselesi olduğunu vurguladı.

Bıçakçı, Türkiye’nin üç buçuk milyondan fazla Suriyeli'yi barındırması ve Suriye’ye sınırı bulunması gibi etkenler yüzünden, olası bir kara operasyonundan, diğer ülkelere nazaran, Türkiye’nin çok daha fazla etkileneceğini ifade etti ve ”Türkiye’nin kara operasyonuna girmesi intihar anlamına gelecektir” öngörüsünde bulundu.

Türkiye’nin kara operasyonundan ziyade, sınır bölgesini iyi bir şekilde güvenlik altına alınmasının önemini vurgulayan Doç. Dr. Ahmet Salih Bıçakçı, Suriye’nin iç dinamiklerinin Türkiye’ye sirayet etmesinin engellenmesinin çok önemli olduğunu beyan etti.

Ahmet Salih Bıçakçı’ya göre bu önlemler alınmazsa, ileriki günlerde Türkiye’yi bekleyen başka problemler de ortaya çıkacak. Bıçakçı, Hatay’dan başlayarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden, iç bölgelere doğru o bölgede yaşayan yerli halk göç etmeye başladığı zaman, belli bölgelerin kontrol edemez hale gelebileceğini ve bunun da bu ciddi problemlere yol açacağını belirtti.

Doç. Dr. Ahmet Salih Bıçakçı, NATO’nun, Türkiye’nin ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Suriye politikasında hem fikir olmalarının da önemine dikkat çekti. Bıçakçı, Amerika’nın bir yandan PYD’yi destekleyip diğer yandan da Türkiye’nin devrede olmasını istemesinin Türkiye’ye zarar vereceğini ifade etti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG