Erişilebilirlik

Kansere Karşı Burun Spreyi Şeklinde Aşı


Kişi kansere yakalandığında, hücrelerin değişime uğrayarak kanserli hale gelmesini engellemek için vücut bağışıklık mekanizması geliştiriyor ancak genellikle kanserin yayılmasını engelleyemiyordu. Bilimadamları, radyasyon ve kemoterapi tedavilerinin yanısıra tümöre karşı vücudun doğal savunmasını arttıracak bir aşı üzerinde çalışıyor. Umut vadeden iki aşının insanlar üzerindeki testleri, prostat kanseri hastaları ve ölümcül aşamadaki cilt kanserleri üzerinde yapıldı.

Bir diğer aşı ise boyun, akciğer ve genital bölgelerin çevresindeki mukozal dokularda rastlanan katı tümörlerin tedavisi için tasarlandı. Dokular, normalde enfeksiyona karşı koruyan, akışkanlık sağlayan ve güçlü kimyasallar içeren koyu bir sıvı salgılıyor. Ve maalesef bu sıvı kanserli tümörle savaşacak bağışıklık hücrelerini de bloke ediyor. Araştırmacılar şimdi bu direnci kırarak, belirli bir bağışıklık hücresini aktif hale getirerek harekete geçirecek burun spreyi şeklinde bir aşı geliştirdi.

Paris’teki Descarte Üniversitesi’nden Eric Tartour, burun spreyinin
farelerdeki katı mukozal tümörler üzerinde etkilerini araştıran ekibin başındaki uzman.

Tartour, kansere yol açtığı bilinen human papilloma virüsünün farelere zerkedildikten sonra tümör oluşumu gözlemlediklerini söylüyor: “Tümör küçüldü ve biz o tümörlerin küçülmesinden sonraki duruma da baktık. Tümörü yok edici bağışıklık hücrelerinin tümöre yoğun bir şekilde sızdığını farkettik.”

Tartour ve ekibi, aşının damardan zerkedildiği zamanki etkilerini de mercek altına aldı ve geleneksel aşının burun spreyi versiyonundan daha etkisiz olduğu sonucuna ulaştı.

Tartour, “Bu çalışmada aşıyı uygulama şeklinin de önemli olduğunu ortaya koyduk. Sadece iyi kanser aşısına sahip olmak önemli değil. Bunu uygulamanın doğru yöntemini bilmek de en az aşı kadar önemli,” şeklinde konuşuyor.

Tartour, bir sonraki hedeflerinin 5 yıldır geliştirdikleri burun spreyi şeklindeki bu aşının, vücudun farklı bölgelerine yayılmış tümörler üzerindeki etkisini denemek olduğunu söylüyor.

Eric Tartour ve diğer araştırmacılar kanser karşıtı burun spreyi aşısıyla ilgili çalışmalarını uluslararası tıp araştırmalarını çeviren bir dergiye (Science Translational Medicine) anlattı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG