Erişilebilirlik

Kanser Dünya Çapında Artacak


Dünya Sağlık Örgütü yayınlanan son raporunda önümüzdeki yirmi yıl içinde şu anda yılda 14 milyon olan kanser vakalarının 22 milyona yükseleceğini ve kansere bağlı ölümlerin de yılda 8,2 milyondan 13 milyona ulaşacağını tahmin ediyor.

Yaşlanmaya bağlı olarak artan kanser vakaları nedeniyle sigara, alkol ve şekerli gıda tüketiminin azaltılması gibi önlemlere ağırlık verilmesini öngören rapor, düzenli sağlık taramalarının da arttırılmasını öneriyor. Rapor ayrıca enfeksiyon sonucu ortaya çıkan rahim ve karaciğer kanserlerinin de daha fazla aşılama yoluyla önüne geçilebileceğini vurguluyor.

Rapor, artan kanser vakalarının maliyetinin en çok gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyeceğini çünkü bu ülkelerin sağlık sorunlarına ayırılan kaynaklarının son derece kısıtlı olduğunu belirtiyor.

Raporda bu ülkelerde ortalama insan ömrünün giderek uzaması ve sanayileşmenin insanların hayat tarzlarını etkileyerek kansere karşı daha elverişli hale getirmesinin duruma daha güçleştirdiği vurgulanıyor.

Rapor, kanser vakalarının %60’ından fazlasının Afrika, Asya ve Güney Amerika’da görüldüğünü ve bu bölgelerdeki kansere bağlı ölümlerin dünya genelinin %70’ini oluşturduğunu belirtiyor.

Rapora göre en fazla görülen kanser türleri sırasıyla akciğer, göğüs ve bağırsak kanseri. En ölümcül kanser türlerinde ise yine ilk sırayı alan akciğer kanserini sırasıyla karaciğer ve mide izliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün kanser çalışmaları bölümünün raporu her beş yılda bir yayınlanıyor. Rapora 40 ülkeden 250 uzman katkıda bulunuyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG