Erişilebilirlik

Kanser Araştırmalarında Evcil Hayvanlar Kullanılıyor


Kanser Araştırmalarında Evcil Hayvanlar Kullanılıyor
Kanser Araştırmalarında Evcil Hayvanlar Kullanılıyor

Amerikalılar evcil hayvanları için çok para harcar. Ancak evcil hayvan bakımı sadece kuduz ve distemper aşısıyla sınırlı değil. Veterinerlik uzmanları hayvan kanserlerine yeni tedavi yöntemleri bulmak için araştırmalar yürütüyor. Bu araştırmalarda insanlarda görülen kanserlerle de ilgili önemli bulgular elde edilmesi bekleniyor.

Evcil hayvanlarını ailelerinin bir parçası olarak gören Amerikalılar hayvan dostları için bol miktarda para harcamaktan çekinmiyor. Bir araştırmaya göre 2010’da Amerikalılar veteriner hizmetlerine 13 milyar dolar harcadı.

Harcanan bu paralar aslında sadece hayvan değil insan sağlığının geliştirilmesinde de kullanılıyor. Missouri Üniversitesi’nden Doktor Kim Selting kedi kanserleri üzerine bir araştırma yaptı: “Evcil hayvanların sağlığıyla ilgili araştırmaların insan sağlığına da yansıması tıpta öne çıkan konulardan biri haline geldi.”

Köpek kanserleri için geliştirilen yeni ilacın klinik deneylerini yürüten Doktor Chand Khanna, deneylerin kanser hastası kişiler için de umut vaadettiği görüşünde: “İnsanlarda görülen hemen hemen her kanser köpeklerde de görülüyor."

Veterinerler insanlarda kullanılan görüntülü teşhis tekniklerini kedi ve köpeklere de uyguluyor. Doktor Khanna, osteosarkoma yani kemik kanserinin köpeklerde ve insanlarda aynı şekilde geliştiğini söylüyor: “Köpek ve insan kemik kanserlerinin moleküler profillerini incelediğimizde ikisi arasında farklılık olmadığını gördük.”

İnsanlar da köpekler de ilaçlara aynı tepkiyi veriyor.

Doktor Chand Khanna, “Tedavi odaklı çalışıyoruz. İnsanlar için geliştirilen ilaçların köpekleri nasıl etkilediğini, köpekler üzerindeki incelemeleri kullanarak ilaçları nasıl geliştireceğimizi düşünüyoruz,” diyor.

Evcil hayvan sağlığı üzerine yapılan araştırmalar uzmanların çok daha kısa süre içinde farklı kanser türleri hakkında bilgi edinmelerini sağlıyor.

Doktor Selting, “Kedi ve köpekler daha çabuk yaşlanıyor, kanserleri daha hızlı ilerliyor. Hayvan araştırmaları sayesinde yeni ilaçların işe yarayıp yaramadığını çok daha çabuk anlarız,” şeklinde konuşuyor.

Veterinerler insan kanserleri üzerine uzman olan bilim adamlarıyla bilgi alışverişinde bulunduklarını, kanserin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında ortak araştırmalar yaptıklarını söylüyor.



STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG