Erişilebilirlik

Kanada’nın Farklı ve Kirli Petrol Kaynağı


Kanada’nın Farklı ve Kirli Petrol Kaynağı
Kanada’nın Farklı ve Kirli Petrol Kaynağı

Amerika’da yabancı ülkelerden, özellikle de ilişkilerin sorunlu olduğu ülkelerden ithal edilen petrole bağımlılık yıllardır tartışma yaratıyor. Oysa Amerika’ya en fazla petrol ihraç eden ülkenin, dost ve komşu Kanada olduğu fazla bilinmiyor. Kanada’nın hergün Amerika’ya sevkettiği bir milyon 400 bin varil petrol, katran kumları adı verilen oldukça farklı ve kirli bir kaynaktan elde ediliyor.

Suncor Enerji şirketi tarafından yürütülen çalışmalar hem çok büyük çapta hem de rahatsızlık verici. Çevreciler, kuyuları cehennem diye tanımlıyor ve çalışmaların durdurulmasını istiyor. Ancak kumların içinde 170 milyar varilden fazla petrol var. Bu nedenle bu uzak bölge hem stratejik hem de ekonomik açıdan çok önemli. Ancak bitümen adı verilen yoğun petrol, çamurlu toprak ve kumun içinde. Petrolü çıkarmak için dev vinçler, kamyonlar ve kazı araçları gerekiyor. Bitümen kuyudan çıkarıldıktan sonra işlemden geçiriliyor. Daha sonra da rafinerilere gönderiliyor. Bu süreç içinde kum, kil ve diğer maddeler bitümenin içinden çıkarılıyor ve bitümen, mazot ve benzine dönüştürülüyor.

Suncor Enerji Şirketi’nin Madencilik İşletmeleri Başkan Yardımcısı Anne Marie Toutant şu bilgileri veriyor: ”Bitümen, petrol bazlı, uzun karbon zinciri yapısında bir ürün. Bitümeni yeraltından çıkarma, ayrıştırma ve rafine etme işlemleri sırasında bu uzun zinciri kısaltıyoruz. Böylece otomobil ve diğer ulaşım araçları için yakıt elde ediyoruz.”

Toutant, kuyuların rafine işlemi sırasında ayrıştırılan kil ve kumla doldurulacağını söylüyor. Aynı durum, kum kalıntılarının suyla karıştırıldığı ve kurumaya bırakıldığı göletler için de geçerli. Geçen ay Suncor ilk göleti doğaya kazandırdı. Göletin üzeri şimdi çimen ve ağaçlarla kaplı. Ancak kuyuların hepsi petrolün olduğu katmanlara inemiyor. Bu nedenle Suncor gibi şirketler, bitümeni eritmek için sıcak buharın toprağa sıkıldığı ve boru hattıyla yeryüzüne çıkarıldığı bir işlem uyguluyor.

Bu işlem yüzeydeki tahribatı yüzde 85 oranında azaltıyor. Anne Marie Toutant yeni teknoloji sayesinde gelecekte daha büyük enerji kaynakları elde edileceğini söylüyor. Toutant, ”Bu teknolojilerin neler olacağını bilmiyoruz. Burada bir trilyon varilden fazla petol var. Mevcut teknolojiyle bunun ancak yüzde 20‘sinden daha azını çıkarabiliyoruz,” diyor.
Bitümen elde etmek için çok büyük miktarda su ve elektrik enerjisi gerekiyor. Enerji uzmanları ve çevreciler bu bölgedeki işletmeleri genişletmenin uygun maliyetli olup olmayacağını sorguluyor. Buradan elde edilen petrolün çoğu Amerika’ya ihraç ediliyor. Ancak enerji ihtiyacı sürekli artan Çin gibi başka ülkeler de Kanada’nın petrol kaynaklarından yararlanmak için harekete geçmiş bulunuyor.

XS
SM
MD
LG