Erişilebilirlik

Kanada’daki Büyük Yangın Aylarca Sürebilir


Fort McMurray kenti
Fort McMurray kenti

Kanada’nın Alberta eyaletinde 200 bin hektarı etkisi altına alan yangın kontrol altına alınamıyor. Alevler, Fort McMurray kentinin boşaltılmasına neden oldu.

Kanada federal hükümeti, Alberta eyaletinde acil durum ilan etti.

Yetkililer yangını kontrol altına almanın aylar sürebileceğini söylüyor.

Kamu Güvenliği Bakanı Ralph Goodale yangının büyük, kontrol dışı ve tehlikeli olduğunu dile getirdi.

Alberta Acil Durum Yönetimi Dairesi 500 itfaiyecinin 15 helikopter, 14 yangın söndürme uçağı ve 88 diğer itfaiye teçhizatı ile çalışarak Fort McMurray ve çevresinde alevlerle mücadele ettiğini açıkladı.

Önümüzdeki günlerde yağmur yağacak olsa da yetkililer bunun bir işe yaramayacağını söylüyor.

Alberta Yangız Hizmetleri Direktörü Chad Morrison “Ağır yağışa ihtiyacımız var, sağanak yağış yeterli olmaz” diye konuştu.

Morrison, itfaiyecilerin çalışmalarına rağmen petrol kumulları bölgesi olarak bilinen Alberta’daki yangının ağır sağanak yağışlar yağana kadar sonlanmayacağı söylüyor. Bu eyalet dünyanın en karlı petrol üreyim merkezlerinden biri.

Eyalette devam eden 49 yangında 1100 itfaiyeci görev yapıyor. Bunlardan 7’si henüz kontrol altına alınamadı. Eyaletin başbakanı Rachel Notley, afetlerden zarar gören insanların ihtiyaçlarını karşılamak için, yetkilileri yönlendirecek bir görev gücü kurulduğunu duyurdu.

Bölgedeki yerel gazete Edmonton Journal, hükümetin afet bölgesine yardım için 200 milyon dolar ayırdığını, ayrıca olaydan etkilen yetişkinlere 1250 dolar ve ailelerinde baktıkları kişi başına da 500'er dolar para yardımı yapılacağını bildirdi.

Fort McMurray’den 80 binden fazla kişi tahliye edildi. Yetkililer hala yangınların çıkış nedenini araştırıyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG