Erişilebilirlik

Kanada Başbakanı Washington'da


Kanada’nın genç ve karizmatik başbakanı Justin Trudeau, resmi ziyaret için Washington’da.Trudeau, Amerika’yla ilişkileri daha da geliştirme yolları arıyor. Trudeau’nun ilerici politikaları, muhafazakar siyasetçilere kıyasla Obama Yönetimi’nin politikalarıyla çok daha uyumlu. Öte yandan iki ülkenin Suriyeli mülteci kabulü konusunda farklı politikalar izlediği göze çarpıyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Washington’a ilk resmi ziyaretini yaparken Suriyeli mülteci akını, küresel gündemi meşgul etmeye devam ediyor.

Trudeau yönetimindeki Kanada, mülteci krizine Amerika’dan farklı yaklaşım göstererek 25 bin mülteci kabul etti.

Trudeau, mültecilere kucak açmanın Kanada’yı tanımladığını söylüyor.

Kanada vatandaşı Cathleen Farrell, göçmenlik hakları savunucusu: ”Başbakan Trudeau, Kanada’nın, dünyanın dört bir yanından gelenlere kucak açma geleneğini hatırlatıyor. Kanada şimdiye kadar çok mülteci aldı, mülteciler Kanada için çok önemli. Trudeau, mülteciler konusunda Kanada kamuoyunun duygularına tercüman oldu.”

Başkan Obama’nın bu yıl 10 bin Suriyeli mülteci kabul etme önerisi ise birçok siyasetçiden sert tepki gördü.

Paris ve San Bernardino’daki saldırılar sonrasında artan güvenlik kaygıları, özellikle seçim kampanyalarında sık sık gündeme geliyor.

Cumhuriyetçi Parti aday adayları Donald Trump ve Ted Cruz, Suriyeli mültecilere daha fazla kısıtlama getirilmesini istiyor: ”Senato’da, Başkan Obama ve Hillary Clinton’un Amerika’ya onbinlerce Suriyeli Müslüman mülteci getirme planını durdurma mücadelesinde başı çekiyorum. Neden? Çünkü Obama Yönetimi bu mültecilerin güvenlik taramasını yapamadığını itiraf ediyor.”

Mülteci hakları savunucusu Lavinia Lemone, bu iddiaları reddediyor: ”Amerika’ya giriş yapanlar içinde en sıkı güvenlik taramasından geçirilenler, mültecilerdir.”

Cathleen Farrell, Kanada’da da göçmen karşıtları olduğunu, ancak geçen yıl Kanada’daki akrabalarının yanına gitmek için ailesiyle çıktığı yolculukta boğularak ölen ve cesedi Bodrum sahillerine vuran 3 yaşındaki Aylan Kürdi’nin ülkeyi şoka uğrattığını söylüyor: ”Aylan Kürdi’nin öyküsü Kanada halkını çok etkiledi. Herkes utanç duydu.”

Başbakan Trudeau ve Başkan Obama’nın gündeminde, ticaret ve iklim değişikliği var. Kanada’nın Suriyeli mültecilere kucak açma politikasını övgüyle karşılayan Obama’nın mülteci krizi konusunu da gündeme taşıması bekleniyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG