Erişilebilirlik

Kan Pıhtılaşmaları Nasıl Engellenir?


Kan Pıhtılaşmaları Nasıl Önlenir?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00
Amerika Dışişleri bakanı Hillary Clinton yeni yıla, kan pıhtılaşması nedeniyle kaldırıldığı hastanede girdi. Eski First Lady Clinton, 2008 seçimlerinde demokrat partinin başkan adayları arasındaydı. Amerika’nın Sesi, kan pıhtılaşması hastalığı ve bunun Clinton’ın geleceğini nasıl etkileyebileceği konusunda bir haber derledi.

Charles Eyler kan pıhtılaşmasının ne olduğunu iyi biliyor. Çünkü iki kez geçirmiş: “Çok acı veriyor. Müthiş bir ağrı yaşıyorsunuz.”

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bu sorunu ilk kez yaşamıyor.

Clinton ilk kan pıhtılaşmasıyla, 14 yıl önce başkan eşiyken karşılaştı. Bacak damarı tıkanan Clinton’ın bu kez beyniyle kafatası arasında pıhtı teşhis edildi.

Kan pıhtılaşması çoğunlukla bacakta görülür. Eğer pıhtı yerinden oynar ve akciğere taşınırsa kalbe kan taşıyan damarları tıkadığı için ölümcül olabilir.

Clinton’un doktorları kan pıhtısının sağ kulağının arkasında, beyin ve kafatası arasında olduğunu açıkladı.

Wisconsin’de görevli travma uzmanı Doktor Ben Wedro, kan pıhtılaşmasının tehlikeli olduğunu vurguluyor: “Eğer kan akmaz ve bir yerde birikirse pıhtılaşma oluştur. Pıhtılaşma kan damarlarının dışında olursa sorun yok. Ama damarların içinde yaşanırsa tehlikeli olur.”

Hillary Clinton New York’ta kan pıhtısının felce ya da sinirsel tahribata yol açmaması için kan inceltici ilaç tedavisi görüyor.

Hillary Clinton, Amerikan tarihinde en çok yurtdışına seyahat eden dışişleri bakanı oldu. Tam 112 ülkeye gitti ve toplam bir buçuk milyon kilometre yol kat etti. Ancak Clinton Aralık ayını evinde geçirmek zorunda kaldı.

Clinton ekranlara en son 7 Aralık’ta Belfast’ta çıktı. Dönüşünde ağır virütik bir mide rahatsızlığı geçiriyordu. Birkaç gün sonra evde su kaybına bağlı baygınlık geçirerek düştü ve başını çarptı.

Hillary Clinton bu ayın sonunda dışişleri bakanlığından ayrılıyor. Bir sonraki siyasi kararının ne olacağı bilinmiyor. 2016 yılında başkan adayı olabileceği yönünde söylentiler var. Ancak bu söylentiler, sağlığıyla ilgili kaygılar nedeniyle şimdilik azalmış görünüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG