Erişilebilirlik

Kamboçya’daki Zaman Okulu: ‘Gülen’le İlgimiz Yok’


Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'deki Zaman Üniversitesi
Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'deki Zaman Üniversitesi

Kamboçya’da Zaman Uluslararası Okulu, 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu olduğu iddia edilen Fethullah Gülen ve cemaatiyle bağlantılı oldukları iddialarını reddetti.

Amerika’nın Sesi Kamboçya Servisi’ne konuşan adına konuşan Zaman Grup halkla ilişkiler direktörü Hakan Atasever, Zaman Okulu’nun “terörist bir örgütle” bağlantılı olduğu iddialarının asılsız olduğunu savundu, Türkiye’deki darbe girişiminden rahatsız olduklarını ve bu olayı güçlü bir şekilde kınadıklarını söyledi.

Atasever ayrıca, Zaman okulunun Hizmet Hareketi’yle bir ilgisi olmadığı konusunda Kamboçya’daki Türk Büyükelçiliği’nin de aranarak bilgilendirildiğini aktardı.

Ancak Hizmet Hareketinin İngilizce yayınlanan hizmetnews.com sitesinde okuldan övgüyle söz ediliyor ve 2011'de dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın okul açılışını yaptığı bir fotoğrafa yer veriliyor.

Kamboçya hükümetinden resmi bir açıklama gelmediği için okulların işleyişiyle ilgili prosedürlerde herhangi bir değişiklik olmadığı da belirtildi.

Kamboçya Eğitim Bakanlığı sözcüsü Ros Salin, yaşananları ‘iki ülke arasındaki diplomatik bir sorun’ olarak niteledi ve bu nedenle eğitim bakanlığının konuyla ilgili adım atmayacağını söyledi.

Kamboçya’da 1997’de kurulan Zaman Uluslararası Okulu, 2 bin öğrencinin eğitim gördüğü bağımsız bir eğitim kurumu. 4 ayrı yerleşkede eğitim verilen kurumda anaokulundan, liseye, hatta üniversiteye dek eğitim veriliyor. Her okul, ayrı bir müdür tarafından yönetiliyor.

Sözcü Atasever, Kızıl Khmer rejiminin yıkılmasından sonra, Kamboçya’da insan kaynağına olan ihtiyacın arttığını ve Zaman’ın da bunu ülkenin geleceğine katkıda bulunmak için bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.

Atasever, ‘Bu okulun vizyonu, sorumluluk sahibi, ülkelerine hizmet edebilecek kişileri bir araya getirerek eğitmektir’ diyor.

Okul, Kamboçya Eğitim Bakanlığı’na bağlı Uluslararası Okullar Konseyi’ne üye.

Neredeyse 20 yıldır eğitim verilen okulda uluslararası müfredatın yanı sıra Cambridge sistemi uygulanıyor ve sınıflarda dersler İngilizce ve Khmer dilinde veriliyor.

Zaman Üniversitesi Bankacılık ve Finans bölümü ikinci sınıf öğrencisi Holasorya Soem, yüksek eğitim standartları nedeniyle bu okulu tercih ettiğini söylüyor.

Soem, okulda sadece Kamboçyalı öğrencilerden değil, çok farklı ülke ve kültürden öğrencilerden oluştuğunu savundu.

Okuldaki bir başka öğrenci Pitou Phy da, kalite açısından bu okulun harika bir eğitim ortamı sağladığını söyledi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG